Διαφωνίες και πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την Τουρκία στο δείπνο της Συνόδου

11 mins read

Το νέο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν κατάφερε να ικανοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο και το κείμενο αναμένεται τώρα να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών, όπως αναφέρουν δύο διπλωμάτες στο Politico. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη νέα εκδοχή του προσχεδίου, η οποία κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί και έχει περιέλθει σε γνώση του ιστότοπου, διατυπώνεται η «πρόσκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να εγκρίνει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση» συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου» των κυρώσεων «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021».

Οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες είναι ελάχιστες. Οι δύο διπλωμάτες σημειώνουν ότι, για την Ελλάδα και την Κύπρο, η αναφορά στον Μάρτιο είναι πάρα πολύ μακριά δεδομένου ότι θα ήθελαν να δουν ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση εκ μέρους της Ε.Ε. Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για το ζήτημα της Τουρκίας. 

Όμως, κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή την ιδέα: «Προς το παρόν δεν μπορώ να δω την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει «αλλά η διαφωνία έγκειται σε αυτό το κάτι», προσέθεσε ο διπλωμάτης. 

Πάντως, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη επί ενός νέου σχεδίου αλλά δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία και η εκδοχή που παρουσιάστηκε νωρίτερα το πρωί είναι αυτή που οι ηγέτες έχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Facebook Comments