Έργο της χρονιάς η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

17 mins read

Ως έργο της χρονιάς για το 2020 βραβεύτηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών «ITC 2021».

Το βραβείο απένειμε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και το παρέλαβε εκ μέρους του διαχειριστή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ανώτατα στελέχη των ανάδοχων εταιρειών, Hellenic Cables, Prysmian Powerlink και ΤΕΡΝΑ.

Το κόστος του έργου, το οποίο ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Με την πρώτη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 του μέγιστου θερινού φορτίου του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των ακριβών και ρυπογόνων τοπικών μονάδων.

Τα οικονομικά οφέλη του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς από το 2022 (πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας) όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως 380 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ. Μετά την ολοκλήρωση και της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023, η μείωση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2030.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σχετικά: «Η βράβευση των συντελεστών ενός τόσο εμβληματικού έργου, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα, είναι μια πολύ μεγάλη αναγνώριση για όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα -φυσικά και στον ΑΔΜΗΕ που καθοδηγεί την πορεία του ενεργειακού εκσυγχρονισμού της χώρας. Σήμερα βραβεύουμε, επίσης, μια επένδυση με πολύ μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με πολύ μεγάλο όφελος για όλους τους Έλληνες καταναλωτές. Όταν ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τους εργαζομένους του ΑΔΜΗΕ που κατόρθωσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες να φέρουν σε πέρας την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους αναδόχους για την εξαιρετική συνεργασία μας παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την υλοποίηση έργων τέτοιας εμβέλειας. Χάρη στο όραμα, τη σκληρή δουλειά αλλά και τη διαχρονική στήριξη που είχαμε από την πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια, κερδίσαμε το κρίσιμο στοίχημα της έγκαιρης ολοκλήρωσής του εμβληματικού έργου».

Facebook Comments