Δήμαρχος Καλύμνου: «Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια»

12 mins read

«Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη χθες, δεδομένου ότι πηγαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες στην περιοχή των Ιμίων για να ψαρέψουν… Είναι η περίοδος που υπάρχει πολλή τσιπούρα και πήγαν χθες πέντε αλιευτικά», εξήγησε ο δήμαρχος Καλύμνου.
«Όταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες. Οι Έλληνες ψαράδες ζήτησαν βοήθεια από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής ήρθαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες», είπε για ο επεισόδιο μεταξύ σκάφους του λιμενικού με ελληνική ακταιωρό μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Διακομιχάλης. «Υπήρξε ένα ‘τζαρτζάρισμα’ μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος», εξήγησε ο κ. Διακομιχάλης.
«Το πρόβλημα για μένα είναι ότι δεν πρέπει να καλούνται τα ελληνικά σκάφη, πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή. Εδώ και μέρες ζήτησα από τους αρμοδίους (στον υπουργό Ναυτιλίας και τον αρχηγό λιμενικού) να υπάρχει μόνιμη παρουσία για να αποφευχθεί ένα επεισόδιο» επισήμανε ο δήμαρχος.

Ποιο είναι το σκάφος που συγκρούστηκε με την τουρκική ακταιωρό 


Πρόκειται για το ένα από τα 10 σκάφη τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της ισλανδικής RAFNAR που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα, φέρει δύο εξωλέμβιους κινητήρες των 450 ίππων έκαστος και είναι εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληρώματος, καθώς ο θάλαμος διακυβέρνησης καλύπτεται από αντιβαλλιστική προστασία.
Το ταχύπλοο με κωδικό 1054 ήταν το ένα από δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής που έφτασαν τάχιστα στο σημείο του συμβάντος και στην προσπάθεια του να αποτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις, χτυπήθηκε από την ακταιωρό της γειτονικής χώρας. Αποτέλεσμα το ελληνικό περιπολικό σκάφος να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Το αριστερό του μπαλόνι έσπασε και μια από τις μηχανές του υπέστη βλάβη.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα