Δήμητρα Κοντοβά: My Style rolls

25 mins read

Η καλλιτέχνις Δήμητρα Κοντοβά ήταν καλεσμένη στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γ. Πιέρρο, όπου μίλησε για την ενασχόληση της με την μόδα, αλλά και για τις +δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία στην καθημερινότητα του.

Αναφερόμενη στον χορό και στην δυσκολία να βρεθεί η δασκάλα χορού, η κ. Κοντοβά είπε «Την δασκάλα χορού την γνώρισα μέσα από σεμινάρια για αναπηρία. Αυτό που έχει σημασία, όπως έχει πει και η ίδια, είναι η θέληση σου και η αγάπη μου για τον χορό».

Και πρόσθεσε «η δασκάλα μου στο χορό είναι από την Κομοτηνή. Η Κομοτηνή είναι μία από τις πιο φιλικές πόλεις στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία, οπότε στην Αθήνα δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να βρω κάποιον άλλο δάσκαλο. Οπότε έτσι βλέπουμε πως κάτι μπορεί να σταματήσει τα όνειρα κάποιου όταν δεν θέλει ο ίδιος. Εγώ από μικρή είχα δύο όνειρα: να γίνω χορεύτρια και να ασχοληθώ με τις τέχνες. Το ατύχημα μου ήταν όταν ήμουν πέντε χρονών, συνεπώς έτσι μεγάλωσα, προσαρμόστηκα. Τα όνειρα μου δεν άλλαξαν, προσαρμόστηκαν και αυτά. Το όνειρο μου δεν το άφησα, απλά του έδωσα αμαξίδιο. Και στη συνέχεια άρχισα να ασχολούμαι και με την μόδα.

Ερωτηθείσα για την καθημερινότητα στην Αθήνα, σημείωσε «όταν ήρθα στην Αθήνα για σπουδές στα 18, μόνη μου, τότε ένιωσα ότι ήμουν ανάπηρη. Ξεκινούσα από το σπίτι μου για να πάω στη σχολή και έβρισκα κλειστές ράμπες» και συμπλήρωσε «Στη ΑΣΟΕΕ που σπούδαζα οι ράμπες δεν είχαν καθόλου προδιαγραφές για άτομα με αναπηρία».

Παράλληλα, τόνισε πως εκτός από την προσβασιμότητα στην Αθήνα, είχε να αντιμετωπίσει και την συμπεριφορά των ανθρώπων, λέγοντας χαρακτηριστικά «μου έχει συμβεί να με βρίσει κάποιος στον δρόμο». Σημείωσε δε «αυτό μου στοίχισε πάρα πολύ, γιατί γενικότερα είμαι ένας πολύ θετικός άνθρωπος. Αλλά κατάφερα να το ξεπεράσω και να κάνω πολύ περισσότερα πράγματα. Σπούδασα μάρκετινγκ, μετά ξεκίνησα τον χορό και τώρα ξεκίνησα και το σχέδιο μόδας».

«Με το ‘’My style rolls’’ θελήσαμε να σπάσουμε κάποια στερεότυπα που θεωρούμε ότι υπάρχουν στη χώρα μας δυστυχώς. Οπότε μέσα από την μόδα ήθελα να ξεκινήσει η συναντίληψη των αναπήρων για τα πάντα, γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς η αναπηρία προβάλλεται σαν ασχήμια, σαν δυστυχία, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια», τόνισε η κ. Κοντοβά.

«Το θέμα είναι να υπάρχουν υποδομές και ευκαιρίες, να είμαστε αντάξιοι στη ζωή και στην καθημερινότητα», υπογράμμισε.

Ακόμη, επισήμανε «στο εξωτερικό όποιος έχει ταξιδέψει, γνωρίζει ότι η αναπηρία είναι ξεπερασμένη με την έννοια της ‘’ανικανότητας’’. Υπάρχουν ανάπηρα άτομα που είναι πολιτικοί, αθλητές, επιχειρηματίες».

Παράλληλα, αναφερόμενη στα βίντεο που φτιάχνει τόνισε «αυτό μου δίνει χαρά, όπως και παίρνουν χαρά και άλλα άτομα», φέρνοντας ως παράδειγμα την Αμερική  όπου γνωστοί bloggers κάνουν συνεχώς βίντεο.

Ερωτηθείσα για το που κανείς μπορεί να δει το υλικό που φτιάχνει, απάντησε «βρίσκονται στην σελίδα meallamatia.gr και τους ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου έδωσαν. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που φιλοξενούνται τα βίντεο μου σε αυτό το σάιτ γιατί θα είναι προσβάσιμα σε όλα τα άτομα με αναπηρία».

Επανερχόμενη στο παράδειγμα της προσβασιμότητας στην Αθήνα, η κ. Κοντοβά ανάφερε ότι η Ερμού είναι ένα δύσκολο σημείο για άτομα με αναπηρία, σημειώνοντας ότι «πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ. Αλλά υπάρχει αδιαφορία από τις επιχειρήσεις. Η Ερμού είναι ο πιο εμπορικός και ο πιο τουριστικός δρόμος της Αθήνας και στην πλειοψηφία τους τα καταστήματα και τα εστιατόρια δεν είναι προσβάσιμα».

Τέλος, ρωτήθηκε για το πως μπορεί να διαχειριστεί ένα άτομο την αναπηρία, όταν προέρχεται από τροχαίο, η κ. Κοντοβά σημείωσε ότι «παίζει μεγάλο ρόλο το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον. Εκεί χρειάζεται στήριξη ο άνθρωπος για να επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητες που έκανε».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα