ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιπλό έκτακτο: Και έρχεται κακοκαιρία & 12 περιοχές σε υψηλό κίνδυνο για...

Διπλό έκτακτο: Και έρχεται κακοκαιρία & 12 περιοχές σε υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα το Σάββατο θα είναι μία δύσκολη ημέρα καθώς έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και οι άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο το Σάββατο περιμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, για 12 περιοχές τις χώρας οι άνεμοι θα είναι πολύ ενισχυμένοι με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς να είναι πολύ αυξημένος.

Εκδόθηκε πυρομετεωρολογική προειδοποίηση: Σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας τη νέα εβδομάδα (07 – 13.08.2023)

Το ΕΑΑ “μετά την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων για την πορεία των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην Ελλάδα υποδεικνύει σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών την ερχόμενη εβδομάδα, και ειδικότερα από την Τρίτη 8 Αυγούστου έως και την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023.

Αιτία αποτελεί η αναμενόμενη μεταβολή της συνοπτικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη, οπότε και η ισχυρή βαροβαθμίδα που θα αναπτυχθεί πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων (7-8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στον επόμενο προγνωστικό χάρτη για την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023. Επιπροσθέτως, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν την παρουσία ξηρού αέρα στην κατώτερη τροπόσφαιρα, με δυναμική μεταφοράς του κοντά στην επιφάνεια. Το στοιχείο αυτό αποτελεί εξόχως επιβαρυντικό πυρομετεωρολογικό παράγοντα, καθώς, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρηκτική εξάπλωση τυχόν πυρκαγιών που εκδηλωθούν”.

 

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι.