ΑρχικήΕπικαιρότηταΔύο πυροσβεστικά και 9 πυροσβέστες στέλνει ο Ράμα στην Ελλάδα

Δύο πυροσβεστικά και 9 πυροσβέστες στέλνει ο Ράμα στην Ελλάδα

Δυο πυροσβεστικά οχήματα και εννιά πυροσβέστες στέλνει η Αλβανία σε μια προσπάθεια να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός κ. Εντι Ράμα έγραψε: «Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπεις την γειτονική μας όμορφη χώρα να υποφέρει συνεχώς από τις πυρκαγιές, ενώ ο τολμηρός ελληνικός λαός και όλοι οι ένστολοι που μάχονται κατά τέτοιων καταστροφών αξίζουν την πλήρη αλληλεγγύη μας και τον βαθύ θαυμασμό μας».

Εκτός άτυπου δείπνου ο Ράμα λόγω Μπελέρη

Υπενθυμίζεται ότι η αδιαλλαξία του Έντι Ράμα στο θέμα της φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, οδήγησε στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προσκαλέσει τον Αλβανό ομόλογό του στο άτυπο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων.

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής θα υποδεχθεί την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Από την συνάντηση όμως θα λείπει η Αλβανία. Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την αδιαλλαξία του Έντι Ράμα στο θέμα της φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προσκαλέσει τον Αλβανό ομόλογό του αποτελεί ένα μήνυμα της Ελλάδας στην γειτονική χώρα.

Πρόσκληση στάθηκε σε προεδρικό επίπεδο, με τον αρχηγό του κράτους Μπαϊράμ Μπεγκάι, να την αρνείται, ενδεικτικό της ρήξης που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσα από την Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ένα αυστηρό μήνυμα απειλής βέτο.

Η ενόχληση Ράμα

Ο Έντι Ράμα είχε εκδηλώσει την δυσαρέσκεια του για την μεγάλη διαδήλωση στη Χειμάρρα υπέρ της απελευθέρωσης του Φρέντι Μπελέρη, και υπονόησε – μεταξύ άλλων- πως ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας απαιτεί διαφορετική μεταχείριση λόγω της ελληνικής υπηκοότητάς του.

Ο Φρέντι Μπελέρης απάντησε ότι τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα και υποστήριξε ότι στα 33 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού, μόνο ένα άτομο, έχει συλληφθεί για τα φερόμενα εκλογικά εγκλήματα: “Κι αυτό το άτομο είμαι εγώ και είμαι ελληνικής καταγωγής” τονίζει.