Δυσοίωνη πρόβλεψη Παυλάκη: «Τα κύματα καλοκαιριού και χειμώνα μπορεί να κοστίσουν άλλους 10.000 θανάτους»

17 mins read

Αιχμές κατά των κυβερνήσεων άφησε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης με αφορμή την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι προειδοποιούσε ήδη από τις αρχές Ιουνίου για το κύμα της πανδημίας το οποίο βρίσκεται ήδη σε έξαρση, τονίζει αναφερόμενος στον κορωνοϊό ότι «με αρκετή βεβαιότητα», ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος «αυτό μπορούμε πια να το προβλέψουμε».

Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης αναφερόμενος στην Ελλάδα σημειώνει ότι τα κύματα του καλοκαιριού και του χειμώνα ενδέχεται να κοστίσουν επιπλέον 10.000 θανάτους, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί και ότι «θα είναι ο τελευταίος βαρύς χειμώνας της επιδημίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γ. Παυλάκη:

«Εν τω μεταξύ, περιμένοντας τους ταλαντισμους, τα (μετρημένα στο περίπου) κρούσματα τριπλασιάστηκαν σε 3 εβδομάδες (καμπύλη στα σχόλια). Σε λίγο θα αρχίσω να υποψιάζομαι καλοκαιρινό κύμα, όπως δυστυχώς τα λέγαμε, γιατί αυτά τα πράγματα τώρα πια είναι προβλέψιμα και από μικρά παιδιά.

Οι κυβερνήσεις μάς στερούν ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα να μην μολυνθούμε πηγαίνοντας στη δουλειά μας, ή το σχολείο μας, ή τις διακοπές μας.

Θα ήταν δικαιολογημένο να διαμαρτυρηθούμε. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων έχει παρασυρθεί σε λάθος επιλογές. Έτσι είναι δύσκολο σε κράτη με διαφορετικές αντιλήψεις να κάνουν κάτι καλύτερο.

Θα έχουμε άλλο ένα βαρύ χειμώνα, αυτό μπορούμε πια να το προβλέψουμε με αρκετή βεβαιότητα.

Στις ΗΠΑ τα μοντέλα δίνουν 100.000 με 220.000 θανάτους, και ανάλογους αριθμούς από χρόνια προβλήματα, που δεν ξέρουμε ακόμα τη χρονική τους διάρκεια και βαρύτητα.

Στην Ελλάδα τα κύματα του καλοκαιριού και του χειμώνα μπορεί να κοστίσουν άλλους 10 χιλιάδες θανάτους, οι περισσότεροι αποφευκταιοι, αν γίνουν οι σωστές δράσεις.

Ελπίζω (παρ ελπίδα) ότι αυτός είναι ένας εξωπραγματικός υπολογισμός και να αποδειχτεί λάθος. Είναι ένας αδρός υπολογισμός κατ αναλογία, παίρνοντας υπ όψιν το επίπεδο εμβολιασμού, την δομή του πληθυσμού και την κατάσταση του συστήματος υγείας, και κυρίως την πείρα των προηγούμενων ετών και την απροθυμία επιβολής-συμμόρφωσης σε οποιοδήποτε λογικό μέτρο.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος βαρύς χειμώνας της επιδημίας».

 

Facebook Comments