ΑρχικήΕπικαιρότηταΕξώδικα Τσίπρα σε Κουρτάκη, Παπαχρήστο και Άλτερ Έγκο για το σπίτι στο...

Εξώδικα Τσίπρα σε Κουρτάκη, Παπαχρήστο και Άλτερ Έγκο για το σπίτι στο Σούνιο

Εξώδικα από τον Αλέξη Τσίπρα έλαβαν ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης, ο δημοσιογράφος των Νέων Γιώργος Παπαχρήστου και η εταιρία Άλτερ Έγκο που έχει την ιδιοκτησία του Mega και των Νέων.

Στα εξώδικα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει την επανόρθωση των αναφορών που έγιναν για το σπίτι στα Λεγραινά.

Το εξώδικο στον Γιάννη Κουρτάκη

Το εξώδικο προς τον Γιάννη Κουρτάκη έχει ως εξής:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

Του Αλέξη Τσίπρα του Παύλου, Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτή, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Αρμονίας 74Α.

ΠΡΟΣ

  1. Τον Ιωάννη Κουρτάκη του Ιωάννη, δημοσιογράφο και εκδότη, κάτοικο Πειραιά επί της οδού Κανάρη αρ. 1.

Χθες, 07/12/2020, αργά το βράδυ, αναρτήσατε στον λογαριασμό τουήτερ (twitter) που διατηρείτε προσωπικό σχόλιο –δήλωση με το εξής περιεχόμενο: «Είναι αργά για να φτιάξουν ενοικιαστήριο συμβόλαιο. Όπως είναι σχετικά αργά για να βρουν άκρη πως πληρώθηκαν τα μηνιαία τιμήματα. Κι αυτό που είναι δύσκολο είναι να κρύψουν την κατασκευαστική εταιρεία που πλήρωσε τις εργασίες επισκευής του ακινήτου. Γενικώς είναι αργά.».

Το σχόλιό σας αυτό αναφέρεται σε χαλκευμένη υπόθεση δυσφημιστικών και συκοφαντικών αναφορών σε σχέση με το πρόσωπό μου, και μαζί με εκείνες συνιστούν ένα σύνολο παντελώς ψευδών κατά περιεχόμενο και μη ανταποκρινόμενων στην αλήθεια ισχυρισμών.

Κατά το χρόνο που κάνατε την ανάρτησή σας, την 07/12/2020, πριν τα μεσάνυχτα, είχαν ήδη λάβει χώρα σειρά δημοσιευμάτων, πολλά από τα οποία εκ μέρους της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Είχε προηγηθεί η δημοσίευση νωρίτερα την ίδια ημέρα (περί τις 20:30) σχολίων δημοσιογράφων (συγκεκριμένα του κ. Γιώργου Παπαχρήστου) που μου απέδιδαν σχέσεις με τη διαπλοκή και υπόνοιες ότι εξοχική κατοικία που μισθώνω ανακαινίστηκε με δαπάνη 1εκ. ευρώ και μάλιστα ότι την ανακαίνισή της έκανε για λογαριασμό μου μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Εσείς, έχοντας συμβάλλει στη διαμόρφωση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, αλλά και αξιοποιώντας τις αναφορές άλλων δημοσιογράφων, προβήκατε σε ακόμη πιο έντονη προσβολή της προσωπικότητάς μου. Ειδικότερα, με παρουσιάσατε ως έτοιμο να κατασκευάσω, μαζί με τους συνεργάτες μου, στοιχεία μέσω των οποίων θα αντέκρουα οποιεσδήποτε εναντίον μου δημόσιες αιτιάσεις. Με παρουσιάζετε ως κάποιον που θα μπορούσε να προβεί σε ενέργειες απόκρυψης στοιχείων που τον αφορούν. Κι όλα αυτά, προκειμένου να αποφύγω ευθύνη που δήθεν απέρρεε από τη μισθωτική σχέση που αφορούσε την περί ης η δημόσια συζήτηση και αρθρογραφία εξοχική κατοικία. Εξάλλου, ως δημοσιογράφος οφείλατε να υπαγάγατε σε έλεγχο οποιαδήποτε άποψη ή εν γένει πληροφορία που θεωρούσατε ότι υπάρχει για το ζήτημα και να αποκρούσετε όσες είναι, όπως εν προκειμένω καταφανώς συμβαίνει, προφανώς ψευδείς και ανυπόστατες. Αντ’ αυτού, τις υιοθετήσατε, τις ενισχύσατε με νέες δυσφημιστικές προσβολές και ψεύδη και τις διασπείρατε έτι περαιτέρω.

Παραβιάζοντας συνειδητά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καλλιεργήσατε καχυποψία και τη στρεβλή εικόνα περί της ύπαρξης οσμής σκανδάλου και σκιών γύρω από την κατοικία που μισθώνω και γύρω από το αν η στάση που τηρώ σχετικά είναι έντιμη και καθαρή.

Διαδώσατε ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, διασπείροντας υποψίες εις βάρος μου, αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα προβώ σε επίμεμπτες πράξεις με σκοπό να σπιλώσετε την τιμή και την υπόληψή μου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κανέναν λόγο να κατασκευάσω στοιχεία ή να αποκρύψω στοιχεία, αφού η αλήθεια είναι ότι ήδη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους υπέγραψα τετραετές μισθωτήριο συμφωνητικό εξοχικής κατοικίας 71 τμ με αντίστοιχου εμβαδού υπόγειο, με μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα τρία χρόνια και 900 ευρώ μηνιαίως για τον τέταρτο χρόνο. Η συμφωνία περιελάμβανε την προκαταβολική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των μισθωμάτων των τριών πρώτων χρόνων, η οποία και έγινε σε λογαριασμό της ALPHA BANK στις 4 Ιουλίου 2020. Το δε συμφωνητικό κατατέθηκε στην εφορία στις 2 Ιουλίου 2020.

Εξάλλου, οι εργασίες ανακαίνισης της κατοικίας έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη και ολοκληρώθηκαν πριν ξεκινήσει η μίσθωση, στις 15 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με τα κατατεθειμένα στην εφορία σχετικά παραστατικά, τις εργασίες ανέλαβε εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το δε κόστος των επισκευών ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Για όλα τα ανωτέρω έχω ήδη προβεί σε αναλυτική δημόσια δήλωση μου την 8/12/2020, δημοσιοποιώντας όλα τα σχετικά έγγραφα, στην οποία σας παραπέμπω.

Επειδή, η ψευδολογία και οι προσβολές των δημοσίων προσώπων δεν αποτελούν μέρος του δημοσιογραφικού καθήκοντος για ενημέρωση του κοινού σε ζητήματα που ενδιαφέρουν τη δημόσια σφαίρα, ενώ το δικαίωμα άσκησης δημοσιογραφικής κριτικής προς τα δημόσια πρόσωπα δεν δικαιολογεί την προσβολή της τιμής, της υπόληψης και της ηθικής ακεραιότητάς τους, Πολύ περισσότερο, δεν εντάσσεται στην αναγκαία σε μια δημοκρατική πολιτεία δημόσια κριτική προς τα πολιτικά πρόσωπα η εσκεμμένη παρουσίαση ως γνήσιων προφανώς κατασκευασμένων ειδήσεων ή ακραία προσβλητικών σχολίων που υπαινίσσονται την τέλεση πράξεων κατασκευής ή απόκρυψης εγγράφων, σε αντίθεση με τους κανόνες της ίδιας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επειδή, οι πράξεις σας συνιστούν συκοφαντική δυσφήμηση (άρθρο 362 ΠΚ).

Επειδή, οι απολύτως ψευδείς, δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές που περιλήφθηκαν στο προαναφερθέν σχόλιό σας στο τουήτερ (twitter) συνιστούν συμπεριφορά παράνομη και καταχρηστική με αποτέλεσμα να έχω υποστεί βαρύτατη ηθική βλάβη.

Διαμαρτύρομαι έντονα για την κατασκευή και αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και συκοφαντικών κατά περιεχόμενο ισχυρισμών, με αποκλειστικό σκοπό τη δυσφήμησή μου και την προσβολή της τιμής και της υπόληψή μου.

Σας καλώ να αποκαταστήσετε άμεσα την εις βάρος μου προσβολή, το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 μέρες από την κοινοποίηση της παρούσας, με δημόσια δήλωσή σας στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και στον προσωπικό σας λογαριασμό στο τουήτερ (twitter), όπου δημοσιεύθηκαν τα προαναφερόμενα δυσφημιστικά σχόλια και συκοφαντικές αναφορές για το πρόσωπό μου, βάσει κειμένου που ακολουθεί με το οποίο θα ανακαλούνται στο σύνολό τους οι παραπάνω άθλιες, ψευδείς, παράνομες και συκοφαντικές για το πρόσωπό μου αναφορές σας, καθώς και να μου κοινοποιήσετε σε αντίτυπο τη σχετική επανόρθωση και αποκατάσταση.

Επίσης σας καλώ να παραλείπετε στο εξής τη δημοσίευση ψευδών και συκοφαντικών αναφορών σε βάρος μου για το παραπάνω ζήτημα και να προβαίνετε σε ενδελεχή διασταύρωση των στοιχείων και των πηγών σας πριν δημοσιεύσετε οποιαδήποτε σχετική αναφορά και διασπείρετε υποψίες και υπαινιγμούς εις βάρος μου.

Να απαλείψετε άμεσα τα παραπάνω σχετικά σχόλιά σας, από τον λογαριασμό τουήτερ (twitter), όπου δημοσιεύθηκαν, αλλά και από κάθε ιστοσελίδα ιδιοκτησίας ή συμμετοχής σας στις οποίες έχουν αναρτηθεί ή αναπαραχθεί.

Το κείμενο αποκατάστασης που θα τεθεί στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και θα αναρτηθεί ως σχόλιο στο λογαριασμό σας στο τουήτερ θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον το περιεχόμενο που υποδεικνύω ακολούθως, αναλογικά και με την παρ. 5 του άρθρου μόνου του ν. 1178/1981, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 37 του ν. 4356/2015:

«ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο δημοσιογράφος Κουρτάκης Ιωάννης δηλώνω ότι, σχετικά με υπόθεση ενοικίασης εξοχικής κατοικίας από τον κ. Αλέξιο Τσίπρα, το σχόλιο που έκανα την 07/12/2020 στον προσωπικό μου λογαριασμό twitter, όπου τον εμφάνιζα ως κάποιον έτοιμο να κατασκευάσει στοιχεία ή να αποκρύψει στοιχεία, προκειμένου να αντικρούσει δημόσιες αιτιάσεις σχετικά με τη μίσθωση εξοχικής κατοικίας, δεν έχουν κανένα έρεισμα και στηρίζονται σε αναξιόπιστες πηγές, περιλαμβάνουν αναλήθειες, ανακρίβειες και αήθειες και προήλθαν από μη διασταυρωμένες πληροφορίες, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και προκάλεσαν σοβαρή προσβολή της τιμής και της υπόληψής του. Κατόπιν αυτών, ο ίδιος, όπως ακριβώς επιβάλλει ο νόμος και η δημοσιογραφική δεοντολογία, επανορθώνω και ΑΝΑΚΑΛΩ τα σχετικά αναληθή, δυσφημιστικά και συκοφαντικά σχόλια στο σύνολό τους ως προς τις αναφορές στο πρόσωπο του κ. Αλ. Τσίπρα και διευκρινίζω στο αναγνωστικό κοινό, αλλά και σε όλους όσοι αναπαρήγαγαν αυτά ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα φράσεις ιδίως όπως οι εξής:

«Είναι αργά για να φτιάξουν ενοικιαστήριο συμβόλαιο. Όπως είναι σχετικά αργά για να βρουν άκρη πως πληρώθηκαν τα μηνιαία τιμήματα. Κι αυτό που είναι δύσκολο είναι να κρύψουν την κατασκευαστική εταιρεία που πλήρωσε τις εργασίες επισκευής του ακινήτου. Γενικώς είναι αργά.»

Σας δηλώνω ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσή σας κατά το νόμο και την παρούσα θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που μου προξενήσατε, ζητώντας να μου επιδικάσει ποσό εύλογης αποζημίωσης, έως του ύψους που υπαινίσσονται οι συκοφάντες ότι στοίχισε η ανακαίνιση της μισθωμένης κατοικίας που αφορούσαν τα παραπάνω σχόλιά σας, το οποίο εξ ολοκλήρου θα αποδώσω στον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον καθ’ ου, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς τη ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει.

Ο εξωδίκως δηλών/ Διαμαρτυρόμενος

Αθήνα, 08/12/2020

Δείτε την νέα ανάρτηση του Γιάννη Κουρτάκη στο twitter μετά το εξώδικο Τσίπρα:

Το δεύτερο εξώδικο

Το εξώδικο προς τον Γιώργο Παπαχρήστο και την Άλτερ Έγκο έχει ως εξής:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

Του Αλέξη Τσίπρα του Παύλου, Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτή, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατοίκου Αθηνών, οδός Αρμονίας 74Α.

ΠΡΟΣ

1.Τον Γεώργιο Χρ. Παπαχρήστο, δημοσιογράφο, σύμβουλο έκδοσης της ημερήσιας πολιτικής εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», κάτοικο Καλλιθέας, Λεωφόρος Συγγρού 340.

  1. Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (με διακριτικό τίτλο «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Α.Ε.»), που εδρεύει στην Μεγ. Αλεξάνδρου 35 Αθήνα, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, α) ως εκδότριας της Ημερήσιας Πολιτικής Εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» και β) ως κατόχου άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, δυνάμει της άδειας που δόθηκε με την 157/2019 (Β΄3854/17-10-2019) απόφαση του ΕΣΡ.

Στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA της 07/12/2020, μετά από ρεπορτάζ που προβλήθηκε στις 20:25, με τίτλο «Πολιτική κόντρα για την μετακόμιση Τσίπρα στο Σούνιο», εμφανίστηκε ο κ. Παπαχρήστος Γεώργιος με την ιδιότητα του συμβούλου έκδοσης της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» και μετά από πρόσκληση της παρουσιάστριας του δελτίου ειδήσεων κ. Ράνιας Τζίμα για συζήτηση επί του ρεπορτάζ, ανέπτυξε εν γνώσει του μια σειρά από δυσφημιστικές, συκοφαντικές αναφορές σε σχέση με το πρόσωπό μου, παντελώς ψευδείς κατά περιεχόμενο και μη ανταποκρινόμενες στην αλήθεια.

Από τον καθού αναφέρθηκαν τα εξής:

«οι γνωρίζοντες λένε ότι η ανακαίνιση –επειδή ήταν, επαναλαμβάνω, ερείπιο αυτό, είχε πάρα πολλά χρόνια να μείνει άνθρωπος εκεί- κόστισε πολύ περισσότερο. Μάλιστα οι περίοικοι αναφέρουν ένα ποσό γύρω στο εκατομμύριο. Μπορεί να είναι υπερβολικό, να φαίνεται υπερβολικό, αλλά είναι προφανές ότι μιλάμε για μια πλήρη ανακαίνιση, εκ βάθρων ανακαίνιση. Τώρα, το άλλο που μπορεί κανείς να αναφέρει, σε σχέση πάντα με τις μαρτυρίες των περιοίκων, είναι ότι την ανακαίνιση ανέλαβε κατασκευαστική εταιρεία ομίλου ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο. Θα μου πεις; Είναι καινούριο αυτό, ότι ο κ. Τσίπρας, ας πούμε, έχει καλές σχέσεις με τη διαπλοκή; Όχι, είναι γνωστό. Πάντα είχε καλές σχέσεις. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο εδώ είναι η ενοχική στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό το πράγμα».

Εν ολίγοις, ο κ. Παπαχρήστος μου απέδωσε ότι έχω διαχρονικές σχέσεις με τη διαπλοκή, δήθεν γνωστές και ισχύουσες ακόμη και πριν από τη σχολιαζόμενη στο δελτίο υπόθεση∙ ότι η κατοικία που μισθώνω ανακαινίστηκε με δαπάνη 1εκ. ευρώ και μάλιστα ότι την ανακαίνισή της έκανε για λογαριασμό μου μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Εξάλλου, ο ίδιος αντί ως δημοσιογράφος να υπαγάγει σε έλεγχο τα στοιχεία και τις πληροφορίες που επικαλέστηκε, τεχνηέντως τα επιβεβαίωσε. Επρόκειτο, βέβαια, για δικά του μυθεύματα και συκοφαντικές κατασκευές τις οποίες με σχετικές αναφορές του, ενίσχυσε, παρότι ήταν προφανώς ψευδείς και ανυπόστατες, με σκοπό να βλάψει την τιμή και υπόληψή μου, και, εντέλει, εν γνώσει του, τις διέσπειρε ως δήθεν αληθινά γεγονότα.

Είχε προηγηθεί άρθρο της ίδιας ημέρας (07/12/2020) στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» μέσω του οποίου ο κ. Παπαχρήστος, παραβιάζοντας και πάλι συνειδητά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καλλιεργούσε καχυποψία και τη στρεβλή εικόνα περί της ύπαρξης οσμής σκανδάλου και σκιών γύρω από την κατοικία που μισθώνω, που δήθεν θα με οδηγούσαν σε «μπλεξίματα».

Και δεν έμεινε εκεί, αλλά επακολούθησε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» της 08/12/2020 (σελ. 5), που στο εξώφυλλο της εφημερίδας παρουσιάζεται με πηχυαίους τίτλους «Πού οργανώνει ο Αλ. Τσίπρας την αντιπολίτευση» και «Σε βίλα εκατομμυρίων ευρώ πέντε μέτρα από τη θάλασσα». Σε αυτό, συνεχίζει και εντείνει τις συκοφαντίες του και τη δημιουργία ψευδών και κακόβουλων εις βάρος μου και εις βάρος της οικογένειάς μου εντυπώσεων, αφού προσθέτει πια ότι «η οικογένεια Τσίπρα φέρεται να δαπάνησε περί το 1 εκατομμύριο ευρώ για να το ανακατασκευάσει». […] «Έχω πολλά και διάφορα που μου …χορήγησαν κάτοικοι της περιοχής αναφορικά με το σπίτι αυτό. Όπως το πώς ήταν, πως έγινε και ποιος στην ουσία το ανακαίνισε.».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι καθ’ ων η παρούσα δήλωση διέδωσαν ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, είτε διασπείροντας υποψίες εις βάρος μου, είτε μεταφέροντας βεβαιότητες περί αδιαφανών σχέσεών μου, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά και δίνοντας επίφαση εγκυρότητας σε αυτά, πλαισιώνοντάς τα και με αναφορές για την ύπαρξη δήθεν πληροφοριών από «περιοίκους» και από «γνωρίζοντες» ή με αναφορές για την ύπαρξη δήθεν αποδεικτικών στοιχείων που ο πρώτος έχει στην κατοχή του. Η επιμονή στα παραπάνω συνιστά, άλλωστε, απόδειξη της συστηματικής προσπάθειας, ιδίως του κ. Παπαχρήστου, αξιοποιώντας τη θέση που του δίνεται από τη δεύτερη καθ’ ης η παρούσα, να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψή μου.

Έτσι, αντίθετα, προς όσα υποστηρίζονται αυτές τις μέρες από τους ένθερμους διακινητές των fake news, που δυστυχώς φέρουν τον τίτλο του δημοσιογράφου, η υπόθεση με το σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή της Λαυρεωτικής έχει ακριβώς όπως εξ αρχής ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους υπέγραψα τετραετές μισθωτήριο συμφωνητικό εξοχικής κατοικίας 71 τμ με αντίστοιχου εμβαδού υπόγειο, με μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα τρία χρόνια και 900 ευρώ μηνιαίως για τον τέταρτο χρόνο. Η συμφωνία περιελάμβανε την προκαταβολική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των μισθωμάτων των τριών πρώτων χρόνων, η οποία και έγινε σε λογαριασμό της ALPHA BANK στις 4 Ιουλίου 2020. Το δε συμφωνητικό κατατέθηκε στην εφορία στις 2 Ιουλίου 2020.

Εξάλλου, οι εργασίες ανακαίνισης της κατοικίας έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη και ολοκληρώθηκαν πριν ξεκινήσει η μίσθωση, στις 15 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με τα κατατεθειμένα στην εφορία σχετικά παραστατικά, τις εργασίες ανέλαβε εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το δε κόστος των επισκευών ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Για όλα τα ανωτέρω έχω ήδη προβεί σε αναλυτική δημόσια δήλωση μου την 8/12/2020, δημοσιοποιώντας όλα τα σχετικά έγγραφα, στην οποία σας παραπέμπω.

Επειδή, η ψευδολογία και οι προσβολές των δημοσίων προσώπων δεν αποτελούν μέρος του δημοσιογραφικού καθήκοντος για ενημέρωση του κοινού σε ζητήματα που ενδιαφέρουν τη δημόσια σφαίρα, ενώ το δικαίωμα άσκησης δημοσιογραφικής κριτικής προς τα δημόσια πρόσωπα δεν δικαιολογεί την προσβολή της τιμής, της υπόληψης και της ηθικής ακεραιότητάς τους, Πολύ περισσότερο, δεν εντάσσεται στην αναγκαία σε μια δημοκρατική πολιτεία δημόσια κριτική προς τα πολιτικά πρόσωπα η εσκεμμένη παρουσίαση ως γνήσιων προφανώς κατασκευασμένων ειδήσεων σε αντίθεση με τους κανόνες της ίδιας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επειδή, οι πράξεις σας συνιστούν συκοφαντική δυσφήμηση (άρθρο 362 ΠΚ).

Επειδή, οι απολύτως ψευδείς, δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές που περιλήφθηκαν στο προαναφερθέν δελτίο ειδήσεων και στην προαναφερθείσα αρθρογραφία συνιστούν συμπεριφορά παράνομη, καταχρηστική και αντικείμενη στη δημοσιογραφική δεοντολογία με αποτέλεσμα να έχω υποστεί βαρύτατη ηθική βλάβη.

Διαμαρτύρομαι έντονα για την κατασκευή και αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και συκοφαντικών κατά περιεχόμενο ισχυρισμών, με αποκλειστικό σκοπό τη δυσφήμησή μου και την προσβολή της τιμής και της υπόληψή μου.

Σας καλώ ο μεν πρώτος να αποκαταστήσετε άμεσα την εις βάρος μου προσβολή, το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 μέρες από την κοινοποίηση της παρούσας, με δημόσια δήλωσή σας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δευτέρου και με δημοσίευση στην εφημερίδα του, στην ίδια ώρα προβολής και στις ίδιες θέσεις της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» (πρωτοσέλιδο και σελ. 5), όπου δημοσιεύθηκαν οι προαναφερόμενες δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές στο πρόσωπό μου και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με τα ανωτέρω δημοσιεύματα, βάσει κειμένου που ακολουθεί με το οποίο θα ανακαλούνται στο σύνολό τους οι παραπάνω άθλιες, ψευδείς, παράνομες και συκοφαντικές για το πρόσωπό μου αναφορές σας, καθώς και να μου κοινοποιήσετε το αντίστοιχο αντίτυπο τηλεοπτικής και έγγραφης επανόρθωσης και αποκατάστασης.

Επίσης σας καλώ να παραλείπετε στο εξής τη δημοσίευση ψευδών και συκοφαντικών αναφορών σε βάρος μου για το παραπάνω ζήτημα και να προβαίνετε σε ενδελεχή διασταύρωση των στοιχείων και των πηγών σας πριν δημοσιεύσετε οποιαδήποτε σχετική αναφορά και διασπείρετε υποψίες και υπαινιγμούς εις βάρος μου.

Να απαλείψετε άμεσα τα παραπάνω σχετικά δημοσιεύματά σας, τόσο από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας όπου δημοσιεύθηκαν και του τηλεοπτικού καναλιού όπου εκφράστηκαν, αλλά και από κάθε ιστοσελίδα, ιδιοκτησίας ή συμμετοχής σας στις οποίες έχουν αναρτηθεί ή αναπαραχθεί.

Το δημοσίευμα που θα τεθεί στην εφημερίδα και θα περιληφθεί σε ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων της καθ’ ης εταιρείας θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον το περιεχόμενο που υποδεικνύω ακολούθως, σύμφωνα και με την παρ. 5 του άρθρου μόνου του ν. 1178/1981, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 37 του ν. 4356/2015:

«ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο δημοσιογράφος Παπαχρήστος Γεώργιος δηλώνω ότι, σχετικά με υπόθεση ενοικίασης εξοχικής κατοικίας από τον κ. Αλέξιο Τσίπρα,οι πληροφορίες που διέδωσα τόσο με άρθρα μου στην εφημερίδα ‘Τα ΝΕΑ’ τις 07/12 -08/12/2020, όσο και με παρουσία μου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA της 07/12/2020 δεν έχουν κανένα έρεισμα και στηρίζονται σε αναξιόπιστες πηγές, περιλαμβάνουν αναλήθειες, ανακρίβειες και αήθειες και προήλθαν από μη διασταυρωμένες πληροφορίες, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και προκάλεσαν σοβαρή προσβολή της τιμής και της υπόληψής του. Κατόπιν αυτών, ο ίδιος, όπως ακριβώς επιβάλλει ο νόμος και η δημοσιογραφική δεοντολογία, σε εμένα και στα μέσα στα οποία εξέφρασα αυτές τις πληροφορίες είτε ως ρεπορτάζ μου ή είτε ως σχολιασμό μου σε ρεπορτάζ, επανορθώνω και ΑΝΑΚΑΛΩ τα σχετικά αναληθή, δυσφημιστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα στο σύνολό τους ως προς τις αναφορές στο πρόσωπο του κ. Αλ. Τσίπρα και διευκρινίζω στο αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό, αλλά και σε όλους όσοι αναπαρήγαγαν αυτά ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα φράσεις ιδίως όπως οι εξής:

«οι γνωρίζοντες λένε ότι η ανακαίνιση –επειδή ήταν, επαναλαμβάνω, ερείπιο αυτό, είχε πάρα πολλά χρόνια να μείνει άνθρωπος εκεί- κόστισε πολύ περισσότερο. Μάλιστα οι περίοικοι αναφέρουν ένα ποσό γύρω στο εκατομμύριο. Μπορεί να είναι υπερβολικό, να φαίνεται υπερβολικό, αλλά είναι προφανές ότι μιλάμε για μια πλήρη ανακαίνιση, εκ βάθρων ανακαίνιση. Τώρα, το άλλο που μπορεί κανείς να αναφέρει, σε σχέση πάντα με τις μαρτυρίες των περιοίκων, είναι ότι την ανακαίνιση ανέλαβε κατασκευαστική εταιρεία ομίλου ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο. Θα μου πεις; Είναι καινούριο αυτό, ότι ο κ. Τσίπρας, ας πούμε, έχει καλές σχέσεις με τη διαπλοκή; Όχι, είναι γνωστό. Πάντα είχε καλές σχέσεις. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο εδώ είναι η ενοχική στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό το πράγμα» […] καθώς και φράσεις, όπως:

«η οικογένεια Τσίπρα φέρεται να δαπάνησε περί το 1 εκατομμύριο ευρώ για να το ανακατασκευάσει». […] «Έχω πολλά και διάφορα που μου …χορήγησαν κάτοικοι της περιοχής αναφορικά με το σπίτι αυτό. Όπως το πώς ήταν, πως έγινε και ποιος στην ουσία το ανακαίνισε.».».

Σας δηλώνω ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσή σας κατά το νόμο και την παρούσα θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που μου προξενήσατε, ζητώντας να μου επιδικάσει ποσό αντίστοιχου ύψους με αυτό που αναφέρετε στις συκοφαντίες σας ότι στοίχισε η ανακαίνιση της μισθωμένης κατοικίας, το οποίο εξ ολοκλήρου θα αποδώσω στον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στους καθ’ ων, για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς τη ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει.

Ο εξωδίκως δηλών/ Διαμαρτυρόμενος

Αθήνα, 08/12/2020

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ