ΑρχικήΕπικαιρότηταEastMed με βούλα Τραμπ- Χατζηδάκης: «Προχωράμε ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν»

EastMed με βούλα Τραμπ- Χατζηδάκης: «Προχωράμε ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «ο αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν».

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο».

Και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.

Ακόμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει  ότι πρέπει να συμβιώσουμε» και όπως είπε και  ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια.

Νωρίτερα

Κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ έφτασαν σε συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, σημειώνοντας ότι θα υπογραφεί στις αρχές του 2020.

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο, αναφέρει το κυπριακό κανάλι Σίγμα, το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι, η διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί αρχές του χρόνου και προσθέτει, μάλιστα, ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ακόμη, αναφέρεται ότι «Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη».

Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων» σχολιάζει το κανάλι.

Όπως αναφέρει, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».

Επιπλέον, με την συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Το Σίγμα αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως την μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.