Εδώ Πολυτεχνείο, εκεί οι συναθροίσεις- Πώς θα κινηθούν τα κόμματα

44 mins read

Ο 47ος εορτασμός από την εξέγερση του Πολυτεχνείου γίνεται σε μια κρίσιμη, υγειονομικά, στιγμή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου οι πορείες έχουν απαγορευτεί, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, καθώς και συλλογικότητες, «απειλούν» να σπάσουν την απαγόρευση.

Η μαζική συνάθροιση πολιτών εν μέσω πανδημίας, ενέχει προδήλως υψηλό κίνδυνο για διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, ωστόσο, η πορεία για το Πολυτεχνείο, αναγορεύτηκε σε μείζον ζήτημα από κόμματα τις αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να συνεγείρουν τους πολίτες σε μιας μορφής επαναστατική γυμναστική.

Η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο», τις προηγούμενες ημέρες, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 να εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης και να συνυπογράφουν κοινό κείμενο, ενώ η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις στις οποίες γιορτάζεται. Σήμερα οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα την οποία όλοι πρέπει να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί αλλά και πιο ενωμένοι από αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια».

Τι θα κάνουν τα κόμματα σήμερα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τηρήσουν διαφορετική στάση σήμερα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε 50 άτομα στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, αλλά δεν θα κάνουν πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην αρχική του θέση πως αντιπροσωπεία του κόμματος (οι πληροφορίες μιλούν για αριθμό που θα ξεπερνά τα 50 άτομα) θα καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες σε ερώτηση του κ. Γεραπετρίτη για το τι πράξουν στη συνέχεια, η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ότι θα διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος. 

Το ΜέΡΑ25 φέρεται να επιθυμεί να κάνει πορεία 7 βουλευτών του από το Πολυτεχνείο τουλάχιστον μέχρι το Σύνταγμα αλλά πιθανότατα όχι μέχρι τα όρια της αμερικάνικης πρεσβείας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του κόμματος πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να συλληφθούν βουλευτές από την αστυνομία.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει πορεία, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής μέσω τριμελούς αντιπροσωπείας που θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο, παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο Περισσό δεν θα κάνουν κανονική πορεία ωστόσο θα προχωρήσουν σε συμβολική κίνηση που θα περιλαμβάνει και την αμερικάνικη πρεσβεία. «Θα αποφασίσουν τα όργανα για το τι και το πως ακριβώς θα το πράξουμε», ανέφεραν πηγές του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, από τις 6 το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ΕΛΑΣ έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την σημερινή ημέρα. Οπως διευκρίνισε το βράδυ χθες, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος:

  • Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας
  • Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.
  • Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.
  • Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.
  • Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
  • Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.
  • Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
  • Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.
  • Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.

Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού”, τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της σημερινής επετείου του Πολυτεχνείου, που θα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας.

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί “Αίαντες”, ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Κλειστοί 5 σταθμοί του μετρό

Πέντε κεντρικοί σταθμοί του μετρό θα κλείσουν από τις 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της παρεμπόδισης συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., αύριο, Τρίτη, στις 12:00 θα κατέβουν ρολά στους σταθμούς Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Facebook Comments