ΑρχικήΕπικαιρότηταΈφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπανός

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπανός

Έφυγε από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης, Γιάννης Σπανός, που πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση «μια αγάπη για το καλοκαίρι»..

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1943 στο Κιάτο, όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Σπούδασε στη Νομική αλλά την εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε στα 20 του χρόνια στο Παρίσι. Εκεί έπαιξε πιάνο σε μπουάτ, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά. και ασχολήθηκε με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές.

Εντάχθηκε στην παρέα των καλλιτεχνών της Αριστερής Όχθης του Σηκουάνα, μουσικών, ποιητών, σκηνοθετών, ζωγράφων. Έγινε ακομπανιαντέρ για πολλούς διάσημους Γάλλους τραγουδιστές σε τραγούδια με στίχους ποιητών και με μουσικές του Λεό Φερέ και άλλων σπουδαίων συνθετών. Η Ζιλιέτ Γκρεκό, η μούσα των υπαρξιστών, ηχογράφησε 18 δικά του τραγούδια.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.

Συνεργάστηκε του με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς (Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ. ά.) και έκανε μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ. ά.) αναδεικνύοντάς τον ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.

Πηγή έμπνευσης ήταν οι ποιητικές ανθολογίες–Καββαδίας, Λεοντάρης, Σαχτούρης ενώ για πρώτη φορά έκανε μελοποίηση στον Σκαρίμπα.