ΑρχικήΕπικαιρότητα«Έφυγε» ο δημοσιογράφος και χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος και χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης

«Έφυγε» σε σε ηλικία 82 ετών από ανακοπή καρδιάς ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Λάμπης Τσιριγωτάκης.

Ο Λάµπης Τσιριγωτάκης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στην εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα Ομάδα του συγκροτήματος Λαµπράκη και κατόπιν εργάστηκε στο τμήμα διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Το Βήμα.

∆ιέκοψε τη συνεργασία του µε το συγκρότημα Λαµπράκη για να σπουδάσει µε υποτροφία στη σχολή δημοσιογραφίας του λόρδου Τόµσον, ιδιοκτήτη τότε του συγκροτήματος των Times στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Οι ιστορίες και οι αναμνήσεις μιας ζωής, της ζωής του γνωστού ανταποκριτή στο Λονδίνο, Λάμπη Τσιριγωτάκη, ξεπηδούν ζωντανές, σαν τα ρεπορτάζ που μας χάρισε, από τις σελίδες του βιβλίου του

Μετά το τέλος των σπουδών του συνεργάστηκε µε τις βρετανικές εφημερίδες Western Mail στο Κάρντιφ και Liverpool Echo στο Λίβερπουλ, όπως και µε την ελληνική υπηρεσία του BBC.

Από το 1979 και για τέσσερις περίπου δεκαετίες εργάστηκε ως ανταποκριτής στο Λονδίνο για την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την εφημερίδα Έθνος.

Πραγματοποίησε πολλές διεθνείς αποστολές. Κάλυψε την Ισλαμική Επανάσταση του Χοµεϊνί στο Ιράν για το αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ταυτόχρονα, είχε παρουσιάσει στην ΕΡΤ τριάντα περίπου δικά του ντοκιμαντέρ µε διεθνή και ελληνικά θέματα. Το ντοκιμαντέρ του µε τίτλο «Η Ελλάδα του ανατέλλοντος ηλίου», που αποκαλύπτει την επίδραση της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας στην Ιαπωνία σήμερα, βραβεύτηκε µε τρία χρυσά βραβεία στον ετήσιο διαγωνισμό που οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας για τηλεοπτικά ντοκιµαντέρ µε θέµα την Ιαπωνία. Το ντοκιµαντέρ του µε τίτλο «Αντίο, Μις Σαϊγκόν», το οποίο περιγράφει τη ζωή στο Βιετνάµ μετά τον εμφύλιο πόλεμο, βραβεύτηκε στα ετήσια τηλεοπτικά βραβεία της εφημερίδας Έθνος.

Είχε βραβευτεί από το ίδρυμα δημοσιογραφίας Μπότση για την αντικειμενική του δημοσιογραφία.

Τελευταίο του συγγραφικό έργο ήταν η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Αναμνήσεις ζωής – Από τον Τζον Λένον στον Νέλσον Μαντέλα» από τις «Εκδόσεις Λιβάνη».

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του και μιλώντας για τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές που έχει κάνει, οι οποίες σημάδεψαν τη ζωή του:

«Δεν υπολόγιζα τους κινδύνους και πήγαινα σε μέρη που υπήρχε θέμα ασφάλειας. Θα έλεγα ότι σε δύο περιπτώσεις κινδύνευσε η ζωή μου. Η πρώτη ήταν στην Βόρεια Ιρλανδία, αρχές του ’80, στην έξαρση του εμφυλίου πολέμου. Μας έδωσαν εντολές να ενημερώνουμε τις αρχές για τις κινήσεις μας. Εγώ έκανα την “κουτοπονηριά”, την επιπολαιότητα, να πάω στην “φωλιά” του ΙΡΑ χωρίς να ενημερώσω την αστυνομία. Αφού πήρα συνεντέυξεις, με έκλεισαν σε ένα αυτοκίνητο και μου έκαναν ανάκριση για μία ώρα. Γιατί υπήρχε καχυποψία για τους δημοσιογράφους. Μετά με άφησαν ελεύθερο».