ΑρχικήΕπικαιρότηταΕγκολφόπουλος στο Dailypost.gr: «Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει το χάρτη της Μ....

Εγκολφόπουλος στο Dailypost.gr: «Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει το χάρτη της Μ. Ανατολής – Ελλάδα και Κύπρος θα επωφεληθούν οικονομικά & πολιτικά»

✍️ ο  Θανάσης Χιούσης

Την ώρα που η κατάσταση στην Μέση Ανατολή έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα της διεθνούς γεωπολιτικής πραγματικότητας, ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Εγκολφόπουλος μιλά στο Dailypost.gr σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης.

Απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα και εξηγώντας πώς συντίθεται η επόμενη μέρα στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τι είναι το ελληνικό Iron Dome, που αναμένεται να αλλάξει όλα όσα μέχρι τώρα ξέρουμε για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Γνωρίζοντας την γεωπολιτική σκακιέρα όσο λίγοι στην Ελλάδα, ο αντιναύαρχος ξεμπλέκει τον μίτο, μιλώντας για αλλαγή του χάρτη της Μέσης Ανατολής από το Ισραήλ, γεγονός που θα επιφέρει την αναβάθμιση της Ελλάδας και της Κύπρου σε κεντρικές αρτηρίες της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο για την ανθρωπιστική υποστήριξη των πολέμων όσο και στην ανοικοδόμηση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, της νέας πραγματικότητας στην περιοχή. Ο κ. Εγκολφόπουλος μιλά για ανοιχτά μέτωπα του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν ενώ σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας μιλά για τιμωρία του ρόλου του επιτήδειου ουδέτερου.

Όσον αφορά το ελληνικό Iron Dome, ο κ. Εγκολφόπουλος αναφέρει ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη τους μηχανισμούς του εναέριου θόλου ειδικά μετά και τις τελευταίες προσθήκες στο οπλοστάσιο της, εξηγώντας ότι το πρότυπο του ισραηλινού θόλου θα συνεισφέρει στον συντονισμό ξηράς, αέρα και θαλάσσης για την πλήρη αμυντική θωράκιση

Ολόκληρη η συνέντευξη του αντιναύαρχου ε.α. Ιωάννη Εγκολφόπουλου στο Dailypost.gr

Ναύαρχε, να ξεκινήσουμε πιάνοντας το νήμα της πρόσφατης διεθνούς επικαιρότητας από την Μέση Ανατολή και την πρόσφατη διένεξη μεταξύ Ισραήλ – Ιράν. Η κατάσταση αυτή την στιγμή φαίνεται να χαρακτηρίζεται από αποκλιμάκωση της έντασης. Είναι πραγματικό αυτό; Είναι πιθανό να δούμε και κάτι ακόμη πέραν από όλα όσα είδαμε το προηγούμενο διάστημα με τις επιθέσεις του Ιραν και την «απάντηση» του Ισραήλ;

Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση. Η κατάσταση μεταξύ των εμπολέμων παραμένει ίδια και ουσιαστικά το μόνο που συνέβη είναι το Ιράν μετά την προσπάθεια να χτυπήσει το Ισραήλ με 300 drones, βλήματα κ.τ.λ απέτυχε παταγωδώς. Διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατόν να απειλήσει το Ισραήλ όσα και να ρίξει, όχι μόνο γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του το Ισραήλ, αλλά διότι υπάρχει και η διεθνής υποστήριξη του Ισραήλ.
Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση, αντιθέτως, θα δούμε μια συνέχιση αυτών των καταστάσεων με μεγαλύτερη ένταση στη Ράφα, όπου ζήτησαν να γίνει εκκένωση του πληθυσμού. Οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να σταματήσουν Οι Ισραηλινοί θέλουν να τελειώσουν με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και στην συνέχεια θέλουν να προχωρήσουν προς την Χεζμπολάχ όπου είναι βέβαιο ότι εκεί θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο μεγάλης έντασης και μεγάλης διάρκειας.

Η «απάντηση» από το Ισραήλ με τον τρόπο που έγινε, τι σκοπό είχε;

Το Ισραήλ δεν είχε κανέναν λόγο να κάνει μια αντεπίθεση τόσο αστεία με ένα-δυο βλήματα. Δεν ήθελε να έχει και τρίτο μέτωπο απευθείας με το Ιράν. Το ενδιαφέρον με το Ισραήλ, το οποίο έχει εκφραστεί και επισήμως από την επίσημη ηγεσία του, είναι ότι θέλει να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όλες αυτές οι ισλαμικές οργανώσεις που παρουσιάζονται ως απελευθερωτικές οργανώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Διότι η Χαμάς μπορεί να χαρακτηριστεί από απελευθερωτικά κίνητρα, η Χεζμπολάχ τι είναι; Ποιον απελευθερώνει; Έπειτα και από τις πιέσεις από τις δυτικές χώρες, το Ισραήλ δεν είχε κανέναν λόγο να συνεχιστεί η σύγκρουση, οι μόνοι που επιθυμούσαν να συνεχιστεί είναι ακριβώς αυτές οι ισλαμικές οργανώσεις.
Άλλωστε, όπως βλέπετε, το Ιράν δεν αναγνωρίζει τα χτυπήματα του Ισραήλ. Είναι δυνατόν το Ιράν το οποίο είναι λάβρος κατά του Ισραήλ να δέχεται χτυπήματα σε μια βάση σου μέσα και να λέει ότι δεν ήταν τίποτα; Γι‘ αυτό με βλέπετε να αμφισβητώ ότι το Ισραήλ επετέθη πραγματικά. Επισήμως, άλλωστε, δεν το έχει παραδεχτεί κανένας.
Την ίδια ώρα, η ένταση δεν υποχωρεί, αντιθέτως θα αυξηθεί, ειδικά όταν το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο (συνοδευόμενο από μια φρεγάτα, ένα αντιτορπιλικό, ένα πλοίο ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο), ναυτική επιχείρηση η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία τίθεται υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Αυτό που ακούγεται έντονα είναι ότι μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, υπήρξε παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ το Ισραήλ να μην απαντήσει στο Ιράν μεν, να συνεχίσει την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δε. Υπάρχει κάτι τέτοιο;

Εκ του αποτελέσματος, αυτό είναι κάτι που ήδη φαίνεται να συμβαίνει.

Μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αυτή τη στιγμή, με τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος εκεί, θα σημάνει μια τεράστια καταστροφή με χιλιάδες νεκρούς.

Στην Γάζα έχει ήδη συντελεστεί γενοκτονία, δεν περιμένουμε την Ράφα για να το επιβεβαιώσουμε αυτό. Το Ισραήλ σε επτά μήνες πολέμου δεν έχει ούτε 230 απώλειες και από την άλλη πλευρά έχουμε φτάσει στις 34.000 νεκρούς. Οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε.
Η Jerusalem Post γράφει ότι ενώ περνάνε 130 φορτηγά ημερησίως με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, όταν για να τραφεί όλος αυτός ο πληθυσμός απαιτούνται περί τα 1.500!

Πάντως από όλα όσα συνέβησαν στο Ισραήλ, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι το μοναδικό στρατηγικό βάθος του Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα επωφελείται αρκετά από αυτή τη κατάσταση; Θέλω να πω ότι είμαστε ο εκπρόσωπος της Δύσης στην περιοχή, παίρνουμε αυτά που μας αξίζουν;

Βεβαίως, επωφελούμαστε και θα επωφεληθούμε περισσότερο στο μέλλον. Η Δύση για να περάσει στην Ανατολική Μεσόγειο πατάει τα δύο πόδια της στην Σούδα και στην Κύπρο. Το Ισραήλ για να μπορέσει να στεριώσει την οικονομία του βασίζεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δηλαδή τους μοναδικούς συμμάχους του στην περιοχή.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι αυτό που λέει το Ισραήλ, ότι θα αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Κύπρο. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο δεν είναι μόνο για τον πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή. Ο πόλεμος θα τελειώσει προσεχώς. Μετά έρχεται η ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία θα «πατήσει» στην Ελλάδα και την Κύπρο, διότι το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται κανένα άλλο κράτος της περιοχής να συμμετέχει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Άρα μπορούμε να επωφεληθούμε οικονομικά από αυτή την κατάσταση;

Βεβαίως! Όμως πέραν του οικονομικού, το πιο σημαντικό είναι το πολιτικό όφελος. Η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο θα ασκήσει μεγάλη πίεση προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος. Ήδη ο Ερντογάν «τρέχει» στο Ιράκ να προλάβει την κατάσταση, καθώς η δημιουργία του κουρδικού κράτους είναι προ των πυλών.

Στην άλλη πλευρά, με το Ιράν, ένα τεράστιο πετρελαιοπαραγωγό κράτος, θα πρέπει να διατηρήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας;

Η Ελλάδα και το Ιράν είχαν παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις. Βεβαίως, θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και στο εσωτερικό του Ιράν και πώς θα εξελιχθούν εκεί τα πράγματα. Εκεί εντοπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα. Μη ξεχνάτε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, έχουν σημειωθεί ένοπλες μάχες μέσα στο Ιράν. Στο λιμάνι του Μπαντάρ έγινε σκοτωμός με ένοπλους. Στο μακελειό στην Ρωσία διαπιστώθηκε ότι οι δράστες βρίσκονταν τρεις μήνες στα σύνορα Ιράν – Πακιστάν. Θέλω να πω ότι η εσωτερική κατάσταση στο Ιράν δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων εκ μέρους μας.
Για εμάς το Ιράν δεν είναι τίποτα άλλο από μια χώρα που μας προμήθευε πετρέλαιο, τίποτα παραπάνω, διατηρούμε μια σχέση «μακρια και αγαπημένοι».

Η Τουρκία έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή να εδραιώσει τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Τι ακριβώς καταφέρνει με την στάση αυτή;

Η Τουρκία έχει πληρώσει τον ρόλο αυτό. Για να πάρει τα F-16 υπέγραψε ο,τι δεν ήθελε να υπογράψει. Γιατί τα έχει καλά μαζί μας ξαφνικά; Γιατί στρατός, ναυτικό, αεροπορία βρίσκονται σε πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες διότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικα και καύσιμα. Τα ιρανικά drones επιλέχθηκαν από τους Ρώσους ως καλύτερα έναντι των τουρκικών και δεν πρόλαβαν να περάσουν την Υεμένη. Φανταστείτε πώς είναι τα τουρκικά.
Η Τουρκία δεν είναι αυτό που φαίνεται. Αυτό που εμείς διαβάζει ο κόσμος είναι η προπαγάνδα.

Για τα θαλάσσια πάρκα, τι ακριβώς ενοχλεί την Τουρκία; Ένα περιβαλλοντικό ζήτημα ανάγεται σε ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων από το πουθενά;

Κατ’αρχάς βλέπετε ένα λάθος που έκανε η Τουρκία. Η Ελλάδα ανακοίνωσε την δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στην περιοχή. Και πριν δώσουμε λεπτομέρειες για του πού θα τα κάνουμε, διότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα όρια αυτών των πάρκων, αντέδρασε. Βλέπετε, λοιπόν, το άγχος που έχουν μη κάνουμε κάτι γιατί δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Γι’αυτό σας είπα ότι αυτόν τον επιτήδειο ουδέτερο τον έχουν πληρώσει, διότι επί τέσσερα χρόνια τώρα δεν παίρνουν ανταλλακτικά. Τώρα υπέγραψαν και προσκύνησαν αυτόν που έβριζαν, τον Αμερικάνο, για να πάρουν τα F-16.
Οι συνομιλίες μεταξύ τουρκικής και αμερικανικής αεροπορίας για το τι θα έχουν τα καινούργια F-16 πάνω έχουν σκοντάψει. Διότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί με βάση τον νόμο CAATSA (σ.σ. Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) δεν επιτρέπουν στους Αμερικάνους να τους δώσουν ο,τι ζητάνε οι Τούρκοι.

Στο ζήτημα της Κύπρου, παλαιότερα το Κυπριακό αποτελούσε την βάση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Τώρα βλέπουμε το ζήτημα αυτό να έχει μπει σε δευτερεύουσα κλίμακα; Να έχει παραγκωνιστεί ενδεχομένως;

Όχι βέβαια. Η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται πάρα πολύ καλά το θέμα και υπάρχει η ελληνική κυβέρνηση από πίσω, η οποία βοηθάει παρασκηνιακά ή άλλες φορές ευθέως στο ζήτημα. Όχι μόνο αυτή η ελληνική κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση. Μη ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του κ. Σημίτη έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. Και ο κ. Σημίτης είχε αρνηθεί τότε να πάρει τους S-300 και έλεγε στον κ. Κληρίδη «μη πάρεις τους S-300».
Η Κύπρος δεν παύει να είναι μια ελληνική επικράτεια, δεν παύει η Κύπρος να αποτελεί ένα από τα δικά μας «θέλω» να είναι ελεύθερη και να αναπτυχθεί όπως της αξίζει να αναπτυχθεί. Η Κύπρος δεν έχει πέσει σε δεύτερη μοίρα, την Κύπρο την χειριζόμαστε.
Αλλά καταλαβαίνετε όλα αυτά μετά από 50 χρόνια που έχουν «παγιωθεί» κάποιες καταστάσεις, δεν είναι εύκολο και ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση. Θα πρέπει να γίνει κάτι συνταρακτικό για να επανέλθει η Κύπρος στο προσκήνιο. Και αυτό το συνταρακτικό ήδη έχει αρχίσει και προετοιμάζεται. Αυτό που σας προανέφερα για την αλλαγή του χάρτη στην Μέση Ανατολή, θα σημάνει αλλαγή και του status της Κύπρου. Γιατί το θέλουν και οι Δυτικοί το θέλει και το Ισραήλ.

Για το ελληνικό Iron Dome, κλείνοντας, ακούσαμε τον υπουργό Άμυνας, τον Νίκο Δένδια να προαναγγέλει την δημιουργία του ελληνικού iron dome, του ελληνικού αμυντικού θόλου που θα μπορεί να προστατεύει τον ελληνικό εναέριο χώρο από τυχόν επιθέσεις. Μάλιστα, ο υπουργός μίλησε για δύο θόλους έναν αντιαεροπορικό και έναν anti-drone ενώ έδωσε μια τάξη μεγέθους των 2 δισ. ευρώ για την απόκτηση τους. Μπορούμε να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην χώρα μας;

Κατ’αρχάς η Ελλάδα έχει τέτοιο οπλικό σύστημα. Όταν μιλάμε για τα patriot, όταν μιλάμε για τους S-300, έχουμε ήδη έναν μεγάλο θόλο, ο οποίος φτάνει πολύ μακριά. Δεύτερον, έχουμε τα άλλα μικρότερου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα που υπερασπίζονται τα νησιά. Επιπλέον, έχουμε τα πλοία του ελληνικού στόλου και ειδικά μετά την απόκτηση των φρεγατών Belharra αποκτούμε τεράστιες δυνατότητες. Επιπλέον, έχουμε την ελληνική αεροπορία, Rafale, F-16 Viper. Πάνω από την Λάρισα θα σηκωνόμαστε και θα πέφτουν τα αεροπλάνα που σηκώνονται από την Άγκυρα.
Αυτό που λέει ο κ.Δένδιας είναι να το κάνουμε «αλα Ισραήλ»: Εφόσον έχουμε όλο αυτό το σύστημα, πρέπει να το ενοποιήσουμε. Και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε δύο άλλα στοιχεία του Ισραηλινού Iron Dome: τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τον κυβερνοπόλεμο σε επιθετικό επίπεδο. Αυτό είναι που εννοεί ο κ.Δένδιας. Και ήδη έχουμε τα συστατικά, απλώς θα πρέπει να τα συντονίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την υπεράσπιση μας.