ΑρχικήΕπικαιρότηταΕγκρίθηκε η ΑΜΚ 800 εκατ. της Alpha Bank από τη ΓΣ

Εγκρίθηκε η ΑΜΚ 800 εκατ. της Alpha Bank από τη ΓΣ

Το πράσινο φως στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank έδωσε η Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με marketnews.gr,  στην Alpha Bank επικρατεί αισιοδοξία τόσο για τη θετική έκβαση της σημερινής γενικής συνέλευσης όσο και την επιτυχία της ΑΜΚ από τα μηνύματα που έχει λάβει η διοίκηση κατά τις περίπου 100 διαδικτυακές παρουσιάσεις σε Έλληνες και ξένους επενδυτές και αναλυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από πηγές του Reuters, σύμφωνα με χθεσινό του δημοσίευμα.

Επίσης, η Alpha Bank έχει λάβει τη στήριξη από το ΤΧΣ (11,01%), ενώ η Schroders εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο με 5,41% στις 31 Μαΐου προκειμένου θεωρείται υφιστάμενος μέτοχος και να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Alpha Bank, όπως έχει δηλώσει και στο Capital.gr, λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τη στήριξη από την αγορά όπως έχει αποτυπωθεί στη χρηματιστηριακή αξία από την ανακοίνωση της ΑΜΚ μέχρι σήμερα. Εξάλλου, με χθεσινή ανάλυση της Eurobank Equities για την Alpha Bank, η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο το 1,58 ευρώ (χωρίς να ενσωματώνει την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ) και σύσταση buy, τοποθετώντας τα περιθώρια ανόδου σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής στο 32%.

Χρονοδιάγραμμα
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία και στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, εφόσον η διοίκηση της Τράπεζας λάβει το πράσινο φως από τους μετόχους της σήμερα, θα καταθέσει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με παράλληλη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό. Η συνδυασμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πρόκειται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και να διαρκέσει περίπου 2-3 μέρες. Επομένως, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης για την ΑΜΚ και με τη συνήθη τακτική, θα οριστεί μία ημερομηνία που θα προσδιορίσει τους κατόχους μετοχών που θα μπορούν να πάρουν μέρος στην αύξηση με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η ημερομηνία αυτή θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες και αναμένεται να είναι κοντά στις 20 με 22 Ιουνίου, δηλαδή κοντά στην ημερομηνία έναρξης της ΑΜΚ. Διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία της 10ης Ιουνίου ήταν εκείνη που όριζε τους κατόχους μετοχών της Alpha Bank που μπορούν να λάβουν μέρος στην έκτακτη γενική συνέλευση σήμερα και όχι για την αύξηση.

Η τιμή διάθεσης της μετοχής θα καθοριστεί από τις προσφορές που θα υποβληθούν στο βιβλίο προσφορών. Με βάση την τιμή που θα καθοριστεί με όρους αγοράς στο bookbuilding (διεθνές κομμάτι) θα προκύψει η τιμή διάθεσης και για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
Μολονότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί ο αριθμός των νέων μετοχών, ούτε η Alpha Bank έχει διατυπώσει καμία πληροφορία ή εκτίμηση, στην αγορά κυκλοφορεί η εκτίμηση, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, λογιστικής αξίας και ίδια κεφάλαια, ότι η τιμή αναμένεται γύρω στο 1 ευρώ. Αυτό, ωστόσο, απομένει να φανεί από τις προσφορές που τελικά θα λάβει το βιβλίο προσφορών.

Η διοίκηση της Alpha Bank θα ζητήσει σήμερα εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για την τελική τιμή διάθεσης (με βάση τις προσφορές), το τελικό ποσό άντλησης (έως 800 εκατ. ευρώ) και την κατανομή των μετοχών. Μολονότι έχει καταργηθεί το δικαίωμα προτίμησης, οι όροι της ΑΜΚ δίνουν προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους με το ποσοστό συμμετοχής τους. Αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές τότε κατά προτεραιότητα θα κατανεμηθούν σε υφιστάμενους μετόχους (που επιθυμούν αύξηση του ποσοστού τους) και σε νέους επενδυτές.

Με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών θα ανακοινωθεί ο βαθμός κάλυψης της ΑΜΚ και η τιμή διάθεσης και πολύ σύντομα η κατανομή των μετοχών της αύξησης στους μετόχους. Το επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ και η πίστωση των τεμαχίων στους μετόχους.