ΑρχικήΕπικαιρότηταΕισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα για τους πλαστούς εμβολιασμούς

Εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα για τους πλαστούς εμβολιασμούς

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις αρχές το κύκλωμα αντιεμβολιαστών που εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης ώστε κάποιοι να «γλιτώνουν» την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Έλεγχοι σε όλη τη χώρα σε εμβολιαστικά κέντρα αλλά και εργαστήρια πραγματοποιούνται με αφορμή το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά και τεστ στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης αναζητούν νέες ψηφιακές δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να θωρακίσουν, έστω κι αργά, το σύστημα των εμβολιασμών.

Άλλωστε φαίνεται ότι τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν περιορίζονται στον Παλαμά Καρδίτσας καθώς διερευνώνται κι άλλα νοσοκομεία και Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα όπου εντοπίσθηκαν ύποπτες κινήσεις.

Από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, όπου εκδόθηκαν 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19, η ΕΑΔ ξετυλίγει όλο το κουβάρι της υπόθεσης, φτάνοντας σε συγκεκριμένα πρόσωπα που επιχειρούσαν να απαλλάξουν «ομοϊδεάτες» τους από την τσιμπίδα του νόμου της υποχρεωτικότητας.

Ήδη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας έχουν αρχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης για να βρουν την άκρη του νήματος και «ξηλώσουν» το κύκλωμα.

Έρευνες διεξάγονται έρευνες σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ικαρία, Καβάλα, Δράμα και Σαντορίνη για πλαστές βεβαιώσεις rapid test και πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τα βασικά ερωτήματα που διερευνώνται τις τελευταίες ώρες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν η διοικητική υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας Παλαμά-εικονικά εμβολιασμένη και η ίδια- εξασφάλισε ως πυρήνας πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και για άλλους αντιεμβολιαστές υγειονομικούς (πλην των συγγενών της), ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να διατηρηθούν στις θέσεις τους λόγω της επικείμενης αναστολής, αλλά και αν η πράξη της αυτή συνοδευόταν από κάποιου είδους χρηματική ανταμοιβή.

Δηλαδή, αν η διοικητική υπάλληλος άνοιξε επίτηδες την «κερκόπορτα», για να εισέλθουν αντιεμβολιαστές πολίτες και μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί στο σύστημα ως εμβολιασμένοι, με ή χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν τεθεί τουλάχιστον τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα της Περιφέρειας, υπάλληλοι των οποίων είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στο σύστημα και να παραχαράξουν τη διαδικασία των εμβολιασμών. Στόχος τους, η “διευκόλυνση” εργαζομένων να αποφύγουν την αναστολή εργασίας, αλλά και άλλων ανεμβολίαστων να απαλλαγούν από την υποχρέωση της διεξαγωγής τακτικών διαγνωστικών ελέγχων.

Για την υπόθεση της Καρδίτσας, συγκεκριμένα, ελέγχονται τέσσερις υγειονομικοί από το νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, η μία εκ των οποίων φέρεται να συνδέεται με συγγενική σχέση με την διοικητική υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Παλαμά, αλλά και τρεις ακόμη εργαζόμενοι από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα, εξετάζονται τα πιστοποιητικά τριών υγειονομικών από το νοσοκομείο «Μαμάτσειο» της Κοζάνης, οι οποίοι, επίσης, φέρονται να έχουν προχωρήσει σε παραχάραξη της διαδικασίας, με τη βοήθεια της ίδιας υπαλλήλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η ΕΑΔ έχει αλιεύσει συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μέλη ομάδων αντιεμβολιαστών, που δρουν συντεταγμένα και με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Ανάμεσά τους υπάρχουν δικηγόροι, γιατροί, μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, αλλά και ακροδεξιά στοιχεία. Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των social media και από εκεί δίνουν κατευθύνσεις ή “βοήθεια” στα μέλη τους. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα εντατικοποίησαν τη δράση τους προκειμένου να διεισδύσουν στο εμβολιαστικό σύστημα και να βρουν τους “αδύναμους κρίκους” της αλυσίδας.

Ο εισαγγελέας μέσω του υπουργείου Υγείας αναζητά τώρα στοιχεία από τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων έχουν λάβει πλήθος μηνυτήριων καταγγελιών από τους “γνωστούς – άγνωστους” δικηγόρους των αντιεμβολιαστών.

Από τα εξώδικα αυτά, τα οποία έχουν κοινοποιηθεί σε πολλές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, θα προσπαθήσουν να διασταυρώσουν τα στοιχεία για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

“Τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα.” έγραψε στο twitter ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.