Εκδόθηκε η NAVTEX- Που θα γίνουν οι έρευνες για φυσικό αέριο

22 mins read

Εκδόθηκε η σχετική NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες του πλοίου «Sanco Swift» σε Κρήτη και Πελοπόννησο που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1.

Δείτε τη Navtex

Η NAVTEX εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του ΠΝ. Προβλέπει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο «Sanco Swift» να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Όπως προαναφέρθηκε, η εν λόγω αποκάλυψη έγινε διά στόματος του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον ΑΝΤ1.

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές-, ασχέτως της προσήλωσης την οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, πρέπει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τις συνεχείς έρευνες που διεξάγει η Τουρκία για υδρογονάνθρακες.

Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Και στις δύο περιοχές η πλειονότητα των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην Exxon Mobil, η οποία, μετά την αποχώρηση της γαλλικής Τotal Energies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η κοινοπραξία Exxon Mobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους, λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Σημειώνεται, επίσης, ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα