ΑρχικήΕπικαιρότηταΕΚΠΑ: Πάνω από 21.500 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό από τις 26/1...

ΕΚΠΑ: Πάνω από 21.500 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό από τις 26/1 – Συνεδριάζουν ξανά το Σάββατο οι επιτροπές

Περισσότεροι από 21.500 σεισμούς έχει ανιχνεύσει το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2025.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, στην ίδια ενημέρωση τονίζεται ότι «η σεισμικότητα παρουσιάζει σταθερά χαμηλότερο ρυθμό από με την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου».

Πάντως, ως το πιθανότερο σενάριο φαίνεται «η σταδιακή αποκλιμάκωση», χωρίς να αποκλείεται «πρόκληση σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και ελαφρώς μεγαλύτερου».

Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ:

«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 21,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 18,600 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 770 σεισμοί, με 26 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, δύο (2) σεισμούς με Μ³4.0, και κανέναν (0) με Μ³4.5, με τον ισχυρότερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.4 (22:56:00, τοπική ώρα).

Στις 17 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 780 σεισμοί, με 48 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, τέσσερις (4) σεισμούς με Μ³4.0, και έναν (1) με Μ³4.5, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 5.1 να καταγράφεται στις 09:49:51 (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 18η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων τρεις (3) με μέγεθος M≥4.0, και δύο (2) με μέγεθος Μ³4.5, με τους δύο ισχυρότερους σεισμούς, μεγέθους 4.9, να σημειώνονται στις 06:46:53 και 08:08:09 (τοπική ώρα).

Η σεισμικότητα παρουσιάζει σταθερά χαμηλότερο ρυθμό από με την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου. Στις 18 Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε μετανάστευση σε μια νέα χωρική συστάδα στα ανατολικά της Ανύδρου, όπου και εκδηλώθηκε ο σεισμός μεγέθους 4.9 στις 06:46:53 (τοπική ώρα).

Νέα συνεδρίαση των Επιτροπών

Νέα συνεδρίαση των δύο επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το απόγευμα για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής, τα μέλη των επιτροπών παρουσίασαν και εξέτασαν τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Στην επόμενη συνεδρίαση θα αποφασιστεί η παράταση ή μη των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.