ΑρχικήΕπικαιρότητα«Εκστρατεία» για την προστασία του brand name Μακεδονία στα προϊόντα

«Εκστρατεία» για την προστασία του brand name Μακεδονία στα προϊόντα

Σύμφωνα με τους Έλληνες εξαγωγείς όλο και περισσότερες απόπειρες γίνονται από την πλευρά των γειτόνων ώστε οι επιχειρήσεις τους να χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία” αντί του “Βόρεια Μακεδονία¨ για να προωθούν έτσι τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό και ο Βασίλης Κορκίδης, ως πρόεδρος του Eμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ζήτησε με επιστολή από την ευρωπαϊκή οργάνωση που αντιπροσωπεύει Εθνικές Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια και εταιρείες στον τομέα λιανικής, χονδρικής και διεθνούς Εμπορίου σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, να παρέμβει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας και στο Γραφείο Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα ζητά να εξασφαλιστεί ότι στα τρία χρόνια βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών θα διευθετηθούν τα ζητήματα χρήσης των εμπορικών σημάτων και θα προστατευτούν οι επωνυμίες των ελληνικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγα αυτού.

Η επιστολή του κ. Κορκίδη επισημαίνει τον κίνδυνο να υιοθετηθούν και να χρησιμοποιούν παρανόμως τα ελληνικά εμπορικά σήμερα, καθώς οι επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν στα εμπορικά σήματά τους τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”. Βέβαια, ουδένα ζήτημα αμφισβήτησης τίθεται για τα προϊόντα που έχουν καθοριστεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα Προϊόντα Ονομασίας και για τα Προϊόντα Γεωγραφική Ένδειξης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν.

Σημειώνεται επίσης ότι πολλοί εκ των εκπροσώπων των ελληνικών παραγωγικών φορέων ξεκινούν εκστρατεία επικοινωνίας στο εξωτερικών για την προστασία του brand “Μακεδονία”, διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να καταχωρήσουν εμπορικά σήμερα για την προστασία των προϊόντων τους και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθιερώνουν περισσότερα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στην ΕΕ ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Επίσης, θα προχωρήσουν στην έκδοση απόφασης, η οποία θα απονείμει αυτομάτως το σήμα GR στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων με παράγωγο στην επωνυμία τους το “Μακεδονικό” (για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ελληνικά) και θα αιτηθούν στην ελληνική κυβέρνηση την άσκηση “βέτο” στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ σε περίπτωση που δε διασφαλιστούν τα εθνικά οικονομικά συμφέρονται της Ελλάδας και τα εμπορικά σήματα των μακεδονικών προϊόντων ελληνικών επιχειρήσεων.