ΑρχικήΕπικαιρότηταΈκτακτα μέτρα στα νησιά - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Έκτακτα μέτρα στα νησιά – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετά νησιά και τις συνέπειες που θα έχει για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

Η Μύκονος φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Εκτός από το «νησί των Ανέμων» στο «κόκκινο» ραγδαία αυξάνονται τα κρούσματα και σε Πάρο, Σαντορίνη, Ίο, Κρήτη (κυρίως Ρέθυμνο και Ηράκλειο).

Με τα δωμάτια καραντίνας σε πολλά νησιά να έχουν… τελειώνει (όπως στην  Πάρο – όπου έξι 18χρονοι περίμεναν με πυρετό επί ώρες έξω από το Κέντρο Υγείας γιατί δεν υπήρχε δωμάτιο στο ξενοδοχείο καραντίνας) , ο μεγάλος φόβος είναι να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Γι’ αυτό και πέφτει στο τραπέζι το «χαρτί» των τοπικών lockdown, όπως έγινε στη Μύκονο, όπου απαγορεύεται η μουσική όλο το 24ωρο παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει όχι μόνο μέτρα όπως αυτά που ξέρουμε και συνοδεύουν τα lockdown αλλά και μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό.

Σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.

Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να υποχρεωθούν σε ένα επιπλέον τεστ, να κάνουν τρία την εβδομάδα ή ανα 10 μέρες δηλαδή.

Επίσης, εξετάζεται και το σενάριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση, ώστε να μην έχουν επαφή με τους πελάτες.

Τοπικά lockdown προ των πυλών

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και τα τοπικά lockdown στις περιοχές, νησιά κυρίως, όπου η αυξημένη κινητικότητα και η χαλάρωση έχουν εκτοξεύσει το επιδημιολογικό φορτίο.

Στη Μύκονο, έως τις 26 Ιουλίου, απαγορεύεται η μουσική παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 τα ξημερώματα έως τις 06:00 το πρωί. Τα μέτρα που εξετάζονται δεν είναι μόνο αυτά όμως.

Στις περιοχές που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες «έρχονται» περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν από κατεβασμένα ρολά στην εστίαση από τα μεσάνυχτα έως απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
  • Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.

Τα πάρτι δεν σταματούν – Εντατικοί έλεγχοι

Οι ελεγκτικές αρχές έχουν έντονη παρουσία στο νησί των ανέμων σε μια προσπάθεια να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα το Σάββατο η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να σταματήσει δύο μεταμεσονύχτια ιδιωτικά πάρτι εκατοντάδων ατόμων, πριν αυτά ξεκινήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο βίλες επιχειρηματία του νησιού ήταν έτοιμες να φιλοξενήσουν συνολικά 600 άτομα, προκειμένου να διασκεδάσουν. Ωστόσο οι πληροφορίες για τα πάρτι στη Μύκονο έφτασαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι και ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη, ότι θα εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΚΥΑ. Το νησί πλέον βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση τόσο στεριά, όσο και σε θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά 40 άνδρες της ΟΠΚΕ βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ ύποπτες κινήσεις καταγράφουν και τα 15 drones της ΕΛ.ΑΣ. που μεταδίδουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, όπως και οι 40 στατικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα σημεία της Μυκόνου.