ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε ύφεση η φωτιά στη Ζάκυνθο - Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Σε ύφεση η φωτιά στη Ζάκυνθο – Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Δύσκολη ήταν η νύχτα για το χωριό Κερί στην Ζάκυνθο, όπου η φωτιά είναι πλέον σε ύφεση αλλά δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί.

Η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη αλλά παραμένει δύσκολη καθώς υπάρχουν πολλά δύσβατα και απροσπέλαστα σημεία για τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί -αφού οι κάτοικοί του έχουν μεταφερθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ζακύνθου- έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συντονίζει από εκεί όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών και όλων των άλλων εμπλεκομένων στην επιχείρηση.

Πολλά μικρά μέτωπα δυσκολεύουν τον έλεγχο της φωτιάς ενώ οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν περισσότερες εστίες. Με το τελευταίο νυχτερινό δρομολόγιο, έφθασαν στη Ζάκυνθο ακόμη περισσότερες ενισχύσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να προφυλάξουν τα χωριά Αγαλά και Κερί. Με το ίδιο δρομολόγια έφθασε τμήμα του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα.Στο νησί βρίσκεται και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, προκειμένου να συμμετέχει ενεργά στον συντονισμό.

Στο σημείο βρίσκονται 52 οχήματα με 171 πυροσβέστες όπου έχουν έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας ώστε να συνδράμουν το έργο των Ζακυνθινών πυροσβεστών, που από το πρωί δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Νωρίτερα

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στο Κερί Ζακύνθου είναι εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με το thetoc.gr, έχει καεί κατοικία που βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε νωρίτερα, ενώ όσον αφορά το χωριό, έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους του ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το χωριό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί μεταβαίνει αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, αυτήν την ώρα μεταβαίνουν με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρονται με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 111 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της Περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά είναι 37 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και δύο PZL.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Κερί και Αγαλάς, καθώς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάσος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, γι’ αυτό οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στο συγκεκριμένο σημείο.