ΑρχικήΕπικαιρότηταΕΛ.ΑΣ.: 500 συλλήψεις ανηλίκων σε δύο μήνες - 40.000 έλεγχοι σε όλη...

ΕΛ.ΑΣ.: 500 συλλήψεις ανηλίκων σε δύο μήνες – 40.000 έλεγχοι σε όλη τη χώρα

Σε περισσότερους από 40.000 ελέγχους και 500 συλλήψεις ανηλίκων, σε όλη τη χώρα, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο δίμηνο, στο πλαίσιο δέσμης δράσεων «οι οποίες στοχεύουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας που εκδηλώνεται μεταξύ νέων», η οποία «τρέχει» από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την Κυριακή.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει «δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας» τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής. Οπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη δράση «στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας» ενώ στις περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας και παραβατικότητας, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις.

Πιο συγκεκριμένμα έγινα γνωστό ότι στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών, στις οποίες μετείχαν περισσότερα από 13.500 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν:

Ο σχεδιασμός υλοποιείται σε όλη τη Χώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.500 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει: 40.638 ελέγχους ανηλίκων, 1.418 προσαγωγές και συλλήψεις 500 ανηλίκων μεταξύ των οποίων 50 για ναρκωτικές ουσίες, 40 για κλοπές-διαρρήξεις, 19 για κατοχή όπλων και 13 για σωματικές βλάβες.

Στην Αττική πραγματοποιήθηκαν οι 8.078 από τους ελέγχους αυτούς, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα 135 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις ανηλίκων. Στις επτά ανήλθαν οι προσαγωγές ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, κατά το ίδιο πάντα χρονικό διάστημα, μετά από 2.345 ελέγχους.

Στο πλαίσιο αποτίμησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, «η Ελληνική Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές και τα σημεία, στα οποία εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενης παραβατικότητα, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων» την ίδια στιγμή που «υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών», σημείωσε το αρμόδιο υπουργείο.


Στη σχετική ανάρτηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα social media παρατίθενται γραφικά με στοιχεία σχετικά με την εν λόγω δράση:

«Κάτι που μας έχει θορυβήσει πολύ είναι επίσης τα αυξημένα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές νέους, αγόρια αλλά και κορίτσια», σημείωσε αναφορικά με το οξύ πρόβλημα της παραβατικότητας των νέων ο Πρωθυπουργός λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης στο Facebook.

«Αυτή την εβδομάδα θα βρεθώ στη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκινάει η εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε εργάζεται εντατικά για την εκπόνηση “Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων”», έκανε γνωστό ο ίδιος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «μέτρα έχουν ληφθεί στις σχολικές μονάδες για να δέχονται καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού» και διαβεβαίωσε πως «και η Αστυνομία έχει ενεργότερη παρουσία στις περιοχές όπου σημειώνονται συχνά περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων, αποτρέποντας συμπλοκές μεταξύ νέων».