Ελλάδα, όπως Βρετανία- Μετά από 12 βδομάδες η δεύτερη δόση του Astrazeneca- Μεγάλες αλλαγές στον προγραμματισμό

16 mins read

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών αποφάσισε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, αρχικά για την ηλικιακή ομάδα 60-64.
Μετά από 12 βδομάδες η δεύτερη δόση του Astrazeneca
Παρόλο που το αρχικό πρωτόκολλο της εταιρίας προέβλεπε χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από 3 βδομάδες αφότου γίνει η πρώτη, ο δρόμος των 12 βδομάδων που επέλεξε η Βρετανία να ακολουθήσει στους πολίτες της έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. 
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την απόφαση που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση να παρατείνει το διάστημα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι την δεύτερη στις 12 εβδομάδες.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Κάντο όπως η Βρετανία
Η Βρετανία αποφάσισε να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, παρέχοντάς τους έστω και μερική προστασία, παρατείνοντας το διάστημα από τη χορήγηση της μίας δόσης μέχρι την άλλη. H AstraZeneca χαιρέτισε αυτήν την απόφαση, σημειώνοντας ότι η «ευελιξία» είναι η καλύτερη στρατηγική για το εμβόλιο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας προέρχονται από κλινικές μελέτες που έγιναν στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με αυτά, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εξασφαλίζεται κάποια προστασία ενώ η ανοσοαπόκριση ενισχύεται αν είναι μεγαλύτερο το μεσοδιάστημα μέχρι τη δεύτερη δόση. Στις μελέτες συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, από την 22η μέχρι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση ήταν 76%» και η ανάλυση υποδηλώνει ότι «η προστασία δεν μειώνεται κατά αυτήν την αρχική, τρίμηνη περίοδο», ανέφερε το Πανεπιστήμιο.
Με βάση τη μελέτη αυτή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 82,4% αν καθυστερούσε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για 12 ή περισσότερες εβδομάδες. Όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε σε διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε το 54,9%.
Αλλαγές στους εμβολιασμούς
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια AstraZeneca που θα παραλάβουμε (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 540.000 δόσεις), θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τις πρώτες δόσεις μεγάλου κομματιού του πληθυσμού κάτω των 65. Δηλαδή θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί της ηλικιακής  ομάδας 60-64, συν κατηγοριών επαγγελματικών ομάδων ενώ είναι υπό συζήτηση ποιες κατηγορίες ευπαθών ομάδων θα μπορούν να κάνουν τότε το εμβόλιο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα