ΑρχικήΕπικαιρότηταΕllinika hoaxes: Όχι, η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρώτη στους θανάτους COVID-19 στην...

Εllinika hoaxes: Όχι, η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρώτη στους θανάτους COVID-19 στην ΕΕ

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο efsyn.gr, η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στους θανάτους λόγω COVID-19 στην ΕΕ, αλλά αυτό αποκρύβεται με «στατιστικές αλχημείες». Στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός είναι ψευδής, οποιαδήποτε κοινή μέτρηση θανάτων και αν χρησιμοποιηθεί.

Τον ισχυρισμό υιοθέτησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Μετά από έξι μήνες αποτυχημένου λοκντάουν και την εβδομάδα που η χώρα μας κατέχει το αρνητικό ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να βγει και να μας πει ότι πέτυχε.»

Αντίστοιχο ισχυρισμό έκανε και ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος, πριν μερικές ημέρες. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ότι την τελευταία εβδομάδα, αυτή που έληξε στις 15 Απριλίου, σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.»

Τι ισχύει

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται:

Eνώ με 90 νεκρούς τη μέρα είμαστε πρώτοι και με διαφορά στην Ε.Ε., στην αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού με διάφορα στατιστικά τεχνάσματα του τύπου «μέσος όρος», η κυβέρνηση και η δημοσιογραφία της αυλής θάβουν την τραγική αυτή αλήθεια και μαζί αυτούς που ευθύνονται.

Για να ελέγξουμε τον ισχυρισμό, θα χρησιμοποιήσουμε τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία θανάτων COVID-19 σε επίπεδο ΕΕ τη στιγμή δημοσίευσης του επίμαχου δημοσιεύματος (στοιχεία για τις 20-4-2021), όπως συλλέγονται από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, σε παρουσίαση της πρωτοβουλίας Our World In Data που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Καταρχάς εξετάζουμε τα νούμερα ημερησίων θανάτων που αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα ως πρωτιά, χωρίς επεξεργασία ή στάθμιση. Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται στην 1η, αλλά στην 9η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ:

 

Σταθμίζοντας τους ημερήσιους θανάτους με τον πληθυσμό (θάνατοι ανά εκατομμύριο), παρατηρούμε ότι η Ελλάδα ανέρχεται στην 8η θέση:

Περισσότερα στα ellinqka hoaxes