ΑρχικήΕπικαιρότηταΕμβόλιο Johnson & Johnson: Στο 66% η αποτελεσματικότητά του

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στο 66% η αποτελεσματικότητά του

Στο 66% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η φαρμακευτική εταιρία, με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών επί 44.000 εθελοντών σε τρεις ηπείρους.
Στην κλινική δοκιμή, το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμπόδισε μέτρια έως σοβαρά κρούσματα της νόσου Covid-19 κατά 72% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που έγινε νωρίτερα του αναμενομένου, αλλά στο 66% στη Λατινική Αμερική και στο 57% στη Νότια Αφρική – όπου κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό (85%) στην ανάσχεση σοβαρής νόσησης.
Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η J&J ετοιμάζεται να υποβάλει στις αρχές Φεβρουαρίου αίτημα για έκτακτη έγκριση του εμβολίου της στις ΗΠΑ, ενώ το κορυφαίο επιστημονικό στέλεχος της εταιρείας είπε πρόσφατα ότι αναμένει να ανάψει το πράσινο φως τον Μάρτιο κι ότι μέχρι τότε θα είναι έτοιμα φορτία προς παράδοση. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τι ποσότητες θα είναι άμεσα διαθέσιμες, επιβεβαίωσε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν 100 εκατ. δόσεις στο πρώτο ήμισυ του έτους. Oι πρώτες δόσεις αναμένονται στην Ευρώπη τον Απρίλιο.
Στα πλάνα της J&J είναι η παράδοση ενός δισεκατομμυρίου δόσεων μέσα στο 2021 ενώ η παραγωγή του θα γίνει σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας.
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 4,7 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της J&J.