ΑρχικήΕπικαιρότηταΕνδοοικογενειακή βία: Το προφίλ των γυναικών που ζήτησαν βοήθεια εν μέσω καραντίνας

Ενδοοικογενειακή βία: Το προφίλ των γυναικών που ζήτησαν βοήθεια εν μέσω καραντίνας

Το προφίλ των γυναικών που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και αναζήτησαν ψυχολογική και νομική στήριξη, παρουσίασαν σήμερα στη Βουλή, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Θεοδοσία Ταντάρου Κρίγγου.

Η κ. Συρεγγέλα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο καταγράφηκαν 1.769 κλήσεις, από τις οποίες οι 1.070 αφορούσαν καταγγελίες βίας, οι 648 αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, οι 420 από σύζυγο, 28 από πρώην σύζυγο, 64 από σύντροφο και 28 από πρώην σύντροφο, 28 από πατέρα, 20 από μητέρα,19 από αδελφό ή αδελφή, 77 από τέκνο. Οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούσαν βία από άλλα πρόσωπα. Σημείωσε ακόμη ότι επτά στις δέκα περιπτώσεις την καταγγελία έκαναν τα ίδια τα θύματα.

Τον Μάρτιο υπήρξαν 325 καταγγελίες για περιστατικά βίας, από τις 454 κλήσεις στον πενταψήφιο αριθμό καταγγελιών, με περιστατικά βίας κατά γυναικών από σύζυγο και σύντροφο να είναι 135 και 23 αντίστοιχα και οι υπόλοιπες να αφορούν πρώην συζύγους και συντρόφους, γονείς, μέλη οικογένειας ή τρίτα πρόσωπα.

Το προφίλ των γυναικών που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και αναζήτησαν ψυχολογική και νομική στήριξη είναι Ελληνίδες (ποσοστό 80%), ηλικίας μεταξύ 40-54 ετών, έγγαμες με παιδιά και απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως είπε η κ. Συρεγγέλα, κάθε περίοδο, όταν η οικογένεια συνευρίσκεται για παρατεταμένο χρόνο εντός της οικίας, αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης ενημέρωσε για την κατάσταση στους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, σημειώνοντας ότι 41 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών ζήτησαν φιλοξενία, ενώ υπάρχουν 204 κενές θέσεις από τις συνολικά 405 υφιστάμενες σε όλη την Ελλάδα.