ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ Θεοδωρίδου απαντά μία-μία στις δικαιολογίες όσων δεν εμβολιάζονται

Η Θεοδωρίδου απαντά μία-μία στις δικαιολογίες όσων δεν εμβολιάζονται

Την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας είχαμε και σήμερα από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου κατά την έναρξη της ενημέρωσης έδωσε τα συγχαρητήρια στα παιδιά που έδωσαν Πανελλήνιες τονίζοντας «Συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που εν καιρώ πανδημίας πέτυχαν και πέρασαν στην ανώτατη εκπαίδευση. Απαραίτητο εφόδιο θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός τους, όχι μόνο για πρωτοετείς αλλά και για όσους φοιτούν ήδη. Είναι μια περίοδος που θα πρέπει να είναι χρωματισμένη και όχι γκρίζα».

Για την μετάλλαξη Δ ανέφερε πως «έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον για την πανδημία στους νέους, καθώς τα επόμενα πανδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους», ενώ υπενθύμισε πως πριν μια βδομάδα ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής για τους εμβολιασμούς των ηλικιών 15-17. Επεσήμανε ότι ο κίνδυνος για τη νόσηση είναι μικρός αλλά υπαρκτός. Επίσης επισήμανε ότι υπάρχουν άτομα σ’ αυτές τις ηλικίες που έχουν  υποκείμενα νοσήματα. 

Έφερε ως παράδειγμα, μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να «φρενάρουν« τις μεταλλάξεις, αντίθετα από τα ανεμβολίαστα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση σε ποσοστό άνω του 93%. Σε μικρότερο ποσοστό προστατεύουν κάποιον από το να κολλήσει. Επίσης οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων. 

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα και τους εμβολιασμένους με μια δόση  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς απολαμβάνουν προστασία 33% – 50% ενώ με τη δεύτερη είναι πάνω από 90%. Στις ΗΠΑ ένας στους δέκα δεν κάνουν τη δεύτερη, ιδιαίτερα νέοι.

Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι. Γιατί όμως παραμένουν ανεμβολίαστοι; Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε τις λανθασμένες αντιλήψεις που καλλιεργούνται:

  • Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς.
  • Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα. Τα χρόνια νοσήματα δεν αποτελούν αιτία μη εμβολιασμού.
  • Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν φάρμακο: δεν υπάρχει έως τώρα, μακάρι να υπάρξει, αλλά ο ιός είναι εδώ.
  • Δεν επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα ούτε γυναικών, ούτε ανδρών. Συνίσταται και για τις εγκύους και για τις θηλάζουσες.
  • Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αρκετοί και για το φόφο των παρενεργειών, αν και πιθανότερη είναι η νόσηση. «Η ζυγαριά για κάποιους γέρνει στην πλευρά του ενός στο εκατομμύριο» είπε χαρακτηριστικά.
  • Άλλο επιχείρημα ότι και αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν: Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
  • Αλλοι πιστεύουν ότι θα προστετευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων- είναι οι «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».