ΑρχικήΕπικαιρότηταΕνόχληση Τσιόδρα για την πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο- Τον Οκτώβριο τα...

Ενόχληση Τσιόδρα για την πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο- Τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα

«Απαραίτητη» χαρακτήρισε την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
O κ. Τσιόδρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως οι μαθητές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη χρήση της μάσκας από το σπίτι. Χαρακτήρισε τη χρήστη της μάσκας ως «αναγκαίο κακό» για την προστασία μας, σημειώνοντας ότι λειτουργεί υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται και τάχθηκε υπέρ της χρήσης της ως ένα «προσωπικό, ατομικό lockdown» με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, σημείωσε ότι το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμπτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή. Όπως υπογράμμισε, απασχολεί τους ειδικούς η επιδημία σε κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 137 κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυναμική διασπορά του ιού.
Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία, ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο. «Είναι ικανοποιητικές οι απαντήσεις στα εμβόλια που βρίσκονται στη φάση 3. Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι πόσο θα κρατάνε τα εμβόλια. Πιθανώς να χρειάζεται κάθε χρόνο. Μακάρι γρήγορα και με ένα καλά ελεγμένο και αποτελεσματικό εμβόλιο, ακόμη και αν χρειαστεί να το κάνουμε κάθε χρόνο όπως της γρίπης. Αυτό που με ενοχλεί είναι η πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο», κατέληξε. Μάλιστα, ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.
Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, σε περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ασθενείς covid-19, φέρνοντας ως παράδειγμα οδηγίες Ιταλών επιστημών για συστηματική παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα.