ΕΟΔΥ: Κάθε Πέμπτη η ενημέρωση για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

8 mins read

Κάθε Πέμπτη θα γίνεται πλέον η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα.

Χθες, ανακοινώθηκε το δεύτερο κρούσμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ήταν θετικός.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

 

Το πρώτο κρούσμα ήταν ασθενής 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Facebook Comments