ΑρχικήΕπικαιρότηταΕΟΔΥ: Θερίζει η γρίπη με 6 νεκρούς – 141 θάνατοι από covid...

ΕΟΔΥ: Θερίζει η γρίπη με 6 νεκρούς – 141 θάνατοι από covid και αύξηση των κρουσμάτων

Αυξάνονται σταθερά τα κρούσματα της γρίπης ενώ καταγράφεται ρεκόρ επισκέψεων σε γιατρούς, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 52/2022 που ελέγχει το διάστημα 2022 (26 Δεκεμβρίου – 01 Ιανουαρίου 2023).

 

 

 

Αύξηση κρουσμάτων αλλά και θανάτων παρατηρείται, παράλληλα, και όσον αφορά τον κορονοϊό.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 119 και 141 έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

 

 

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 52/2022 είναι 119.
  • καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 2-102)
  • η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας
  • η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
  • μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75
  • η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν

 

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)