ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπαναλειτουργούν από σήμερα τα γυμναστήρια - Τι άλλο ανοίγει

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα γυμναστήρια – Τι άλλο ανοίγει

Νέες δραστηριότητες επανεκκινούν από σήμερα στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

 

Συγκεκριμένα από σήμερα επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια σε όλη την επικράτεια, ενώ μειώνεται και το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, από σήμερα επιτρέπεται η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγους εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.

Ακόμη, επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας.

Παράλληλα από αύριο, 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε η έναρξη των αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων με προϋποθέσεις: Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα με rapid test ή PCR, ηλεκτρονικές εγγραφές χωρίς απονομές, χωρίς θεατές με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6.

Οι κανόνες λειτουργίας των γυμναστηρίων

1) Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους

2) Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα

3) Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Λειτουργία χώρου άθλησης

Την ίδια ώρα στο χώρο υποδοχής του γυμναστηρίου θα πρέπει να τοποθετηθεί σταθερό προστατευτικό χώρισμα από plexiglass έτσι ώστε να υπάρχει προστασία και για το προσωπικό και για τους αθλούμενους. Παράλληλα θα πρέπει να αναρτηθούν οδηγίες τόσο στην είσοδο όσο και σε εμφανή σημεία των γυμναστηρίων που αφορούν σε:

-κανόνες αναπνευστικής υγιεινής (υποχρεωτική χρήση μάσκας)
-εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
-τήρηση αποστάσεων (σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω)

Παράλληλα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που έχει το γυμναστήριο (για παράδειγμα 1 άτομο ανά 10 τ.μ) ενώ για τις ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής που εκτελούνται σε ομάδες θα εφαρμοστεί η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Η είσοδος των αθλούμενων θα γίνειται με προ-συνεννόηση για την ημέρα και ώρα της προσέλευσής τους στο γυμναστήριο είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω γραπτού μηνύματος καθώς και με την καταγραφή των στοιχείων τους, έτσι ώστε σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση.

Την ίδια ώρα όλα τα μέλη του γυμναστηρίο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εβδομαδίαιο προληπτικό έλεγχο με rapid test και self test. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιδεικνύονται στο προσωπικό της υποδοχής και ισχύουν μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα. Ακόμη οι αθλούμενοι θα πρέπει να υπογράφουν στον “Κατάλογο Εισερχόμενων – Εξερχόμενων στην αθλητική εγκατάσταση“, όπου θα δηλώνουν τόσο ότι δεν έχουν συμπτώματα όσο και την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού που αφορά:

-αλκοολούχο αντισηπτικό πυκνότητας τουλάχιστον 70%
-χειρουργικές μάσκες
-γάντια μιας χρήσης
-τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων ανάμεσα στα όργανα αερόβιας άσκησης (π.χ. διάδρομοι, ποδήλατα, ελλειπτικά) ή κατασκευή ακρυλικών υαλοπινάκων, που θα βρίσκεται έμπροσθεν των οργάνων και καθ’ όλο το μήκος αυτών ιδανικά και με επάνω καλυπτικό τμήμα (οροφή), το οποίο θα καθαρίζεται με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν την χρήση του από τον επόμενο αθλούμενο. Μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση των οργάνων.

Οι αλλαγές στην τηλεργασία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε για τα μέτρα, στον δημόσιο τομέα ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, σε ποσοστό 20% του ποσοστού που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, ενώ για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%.