Επιβολή προστίμου 375.000 ευρώ σε «Δημοκρατία» και Φιλιππάκη μετά από αγωγή Μιωνή

27 mins read

Αγγλικό δικαστήριο επέβαλε χρηματική αποζημίωση 314.000 αγγλικών λιρών, δηλαδή περίπου 375.000 ευρώ, εις βάρος του εκδότη των εφημερίδων Δημοκρατίας, Espresso κλπ Ιωάννη Φιλιππάκη, μετά από αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής.

Η αγωγή αφορούσε συκοφαντικά δημοσιεύματα εναντίον του επιχειρηματία για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ενώ σύμφωνα με τα έγγραφα που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το parapolitika.gr, η συγκεκριμένη απόφαση του Αγγλικού Δικαστηρίου έχει ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου του 2020 και είναι άμεσα εκτελεστή.

Η απόφαση αφορά την εφημερίδα «Δημοκρατία», τον εκδότη αυτής Γιάννη Φιλιππάκη, τον δημοσιογράφο Αλεξάνδρο Τάρκα και τον επίσης δημοσιογράφο Ανδρέα Καψαμπέλη.

m2

m4

m1

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Άρειος Πάγος με την απόφαση (579/2019), η οποία αφορά την εκτελεστότητα αποφάσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων στην Ελλάδα, είχε και πάλι δικαιώσει τον κ. Σάμπυ Μιωνή και κήρυξε αμετάκλητα εκτελεστή στην Ελλάδα την από 22.07.2014 διαταγή του αγγλικού δικαστηρίου σε βάρος της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, με αφορμή συκοφαντικό δημοσίευμα για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, στράφηκε στα αγγλικά δικαστήρια κατά του Ιωάννη Φιλιππάκη καθώς όπως είχε αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξή του «η ‘’Δημοκρατία’’ έγραψε 18 πρωτοσέλιδα γεμάτα ψέματα για εμένα. Τα περισσότερα άρθρα της ‘’Δημοκρατίας’’ τα υπέγραφε μη υπαρκτό πρόσωπο με το όνομα Φοίβος Κλαβδυανός. Μιλάμε για την απόλυτη χυδαιότητα».

Η αγωγή κατατέθηκε το 2013 και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ο εκδότης κ. Φιλιππάκης υπέγραψε εξωδικαστικό συμβιβασμό, υποσχόμενος να ζητήσει συγγνώμη και γι το λόγο αυτό δημοσίευσε και σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα. Ωστόσο και παρά τον συμβιβασμό η εφημερίδα του κυρίου Φιλιππάκη με φωτογραφικά δημοσιεύματα συνέχιζε να αναφέρεται στον κ. Μιωνή, ο οποίος και απευθύνθηκε στο δικαστήριο για παραβίαση του συμβιβασμού.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο κ. Φιλιππάκης είχε επιβεβαιώσει ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία συμβιβασμού το 2013 στο Λονδίνο, ισχυρίστηκε όμως – ψευδώς απ’ ότι αποδεικνύεται ότι -από την συμφωνία συμβιβασμού και την τήρησή της προέκυψαν δικαστικές δαπάνες.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου το δικαστήριο εξέτασε την ουσία της υπόθεσης μετά την παραβίαση του συμβιβασμού και επιδίκασε συνολική αποζημίωση 314.000 αγγλικών λιρών, δικαιώνοντας τον κ. Μιωνή.

 Oι αποκαλύψεις στην Προανακριτική

Ο κ. Σάμπυ Μιωνής είναι ένα από τα πρόσωπα τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στην προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς αύριο αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεση που έχει δώσει στην επιτροπή της Βουλής ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος προεκλογικά τον Αύγουστο του 2015, θέλησε να εμπλέξει τον Σάμπυ Μιωνή σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε χρήματα από τη λίστα Λαγκάρντ μαζί με τους κ.κ. Σταύρο Παπασταυρου, Άγγελο Μεταξά, κα.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση χρησιμοποιήθηκε για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Όπως είχε καταθέσει τότε ο κ. Αθανασίου «ως υπηρεσιακός υπουργός (ο Παπαγγελόπουλος) της κυρίας Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του (εκδότη) κ. Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου κλπ. είχαν συστήσει  μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο κι εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρία Τουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα