Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

23 mins read

Ανέβηκε αργά χθες το βράδυ η πλατφόρμα supportemployess.yeka.gr για τους εργαζομένους που δικαιούνται τα 800 ευρώ με την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων να ξεκινά σήμερα, αρχής γενομένης με όσους έχουν ΑΦΜ, που τελειώνει σε 1.

 

Με δεδομένο, πάντως, ότι η αντίστοιχη διαδικασία για τους εργοδότες παρατάθηκε ως τις 10 Απριλίου, θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων και για τους δικαιούχους εργαζόμενους.

 

Οι εργαζόμενοι, αφού ενημερωθούν από τον εργοδότη τους πως τους δήλωσε στην ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου, τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να πληρωθούν απευθείας από το κράτος τα 800 ευρώ που δικαιούνται.

Το επίδομα των 800 ευρώ συνοδεύεται με αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων προς το δημόσιο, ή με εκπτώσεις φόρου 25% και άλλα μέτρα στήριξης.

Παράλληλα, δύο νέες εγκύκλιοι ρυθμίζουν θέματα αναστολών ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και τις προϋποθέσεις για by pass στις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα:

  • Σχετικά με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, μπορούν να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Ως προς την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, επιχειρήσεις ή εργοδότες, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Α.Π.Δ. περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.
  • Παράλληλα, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που είναι απαιτητές έως 31/3/2020, κατά τρεις μήνες. Αντίστοιχα παρατείνεται και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Στις εν λόγω διατάξεις υπάγονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που:
  1.  απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
  2. έχουν ενεργό, κύριο ΚΑΔ στις 20/03/2020, που συμπεριλαμβάνεται στο πίνακα με τους κλάδους που πλήττονται.

Με αυτά τα δεδομένα,

  • Η δόση Μαρτίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 30/6, ενώ αντίστοιχα τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων (δόση Απριλίου 2020 και πέρα)
  • Ως προς τους εργαζόμενους, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, προβλέπεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων- εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά, να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται μόνο σε ποσοστό 10%, κατ’ ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

Εν αναμονή της ΠΝΠ οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι αναμένουν την Απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα εξειδικεύσει το άρθρο 9 της ΠΝΠ της 20ης Μαρτίου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις- που πλήττονται διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές- να απασχολούν εκ περιτροπής τουλάχιστον το 50% του προσωπικού τους ως και για 6 μήνες, δηλαδή ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πάντως, γι’ αυτούς τους εργαζόμενους δεν προβλέπεται επί του παρόντος ούτε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, ούτε έκπτωση στο ενοίκιο κατοικίας, ούτε έκτακτη ενίσχυση ανάλογη με αυτή των 800 ευρώ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα