Επικεφαλής BioNTech: «Το εμβόλιο θα εγκριθεί στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου»

16 mins read

Ο επικεφαλής της BioΝΤech, Ουγκούρ Σαχίν, εκτίμησε ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί για την Ευρώπη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, διότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια για το εμβόλιο της εταιρείας του στη χώρα του. Υπενθυμίζεται πως η BioΝΤech είναι η γερμανική εταιρεία που ανέπτυξε μαζί με την Pfizer το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Δεν έχουμε ακόμη άδεια για το εμβόλιο στη Γερμανία. Αλλά, μόλις εγκριθεί, θα ήθελα φυσικά να το κάνω», ανέφερε στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του RTL/n-tv.

Τόσο αυτός όσο και οι υπάλληλοί του θα τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: «Τηρούμε και εμείς τις οδηγίες οι οποίες προβλέπονται για τις ομάδες ατόμων για τις οποίες προορίζεται πρώτα το εμβόλιο, δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για τον εαυτό μας. Εάν έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε τους εργαζόμενους γιατί κάνουν συστημικά σημαντική δουλειά, τότε φυσικά θα το κάναμε πολύ γρήγορα και πολύ ευχαρίστως».

Συλλέγονται επιπλέον δεδομένα για το εμβόλιο

Επί του παρόντος, συλλέγονται επιπλέον δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο. Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία ξεκινά έρευνα για να διαπιστώσει εάν το σκεύασμα μπορεί να αποτρέψει εξ αρχής την είσοδο του κορωνοϊού στον οργανισμό. Όπως ξεκαθάρισε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν εμποδίζεται μόνον η ασθένεια ή εάν εμποδίζεται και η ίδια η μόλυνση. Θα συλλέξουμε επιπλέον δεδομένα γι’ αυτό τους επόμενους δύο έως έξι μήνες».

Ο Σαχίν εκτιμά μάλιστα ότι θα υπάρξει «έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να εγκριθούν εμβόλια και άλλων εταιρειών. Υποθέτω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις εμβολίου και ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων, περίπου το 60%-70% του πληθυσμού, θα αποκτήσει ανοσία», είπε.

Η Pfizer δεν θα καταφέρει να παραγάγει 100 εκατ. δόσεις εμβολίου φέτος

Σχολιάζοντας, τέλος, τα δημοσιεύματα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παραγωγή του εμβολίου, ο Σαχίν υπογράμμισε ότι: «Ανακοινώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου ότι δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον αρχικό μας στόχο για παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων για φέτος».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε: «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες ολοκληρώθηκαν αργότερα. Υπήρχαν επίσης προβλήματα ποιότητας με τις πρώτες ύλες. Αυτά έπρεπε να επιλυθούν. Ωστόσο, η παραγωγή συνεχίζεται, όπως είχε προγραμματιστεί».

Πηγή: RTL, n-tv

Facebook Comments