ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα για τους εμβολιασμένους - Ανησυχία των ειδικών

Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα για τους εμβολιασμένους – Ανησυχία των ειδικών

Αλλάζει από σήμερα η καθημερινότητα όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, καθώς θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας, σε αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι προορίζονται μόνο για εμβολιασμένους, ενώ πλέον σταματούν τα lockdown, ακόμα και στις κόκκινες περιοχές.

Ο επιδημιολογικός χάρτης θα χρωματίζεται για την ενημέρωση των πολιτών στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αλλά περιοριστικά μέτρα σε μετακινήσεις και εστίαση (απαγόρευση μουσικής) δεν θα ισχύουν.

Σε μικτούς χώρους, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί και για 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν. Η Επιτροπή των ειδικών συνεχίζει την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Kαμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς 

Ωστόσο τα μέτρα αυτά προκαλούν ανησυχία σε ορισμένους πολίτες αλλά και ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία.

Όπως επισημαίνουν, παρατηρείται μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική (περίπου 500 κρούσματα την ημέρα) αλλά παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε υψηλή θέση όσον αφορά στους θανάτους και προειδοποίησε ότι μετά τον Νοέμβριο αναμένεται αυξητική τάση, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη χρονιά.

«Λάθος μήνυμα ότι έχει τελειώσει η πανδημία»

“Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας” λένε οι περισσότεροι ειδικοί οι οποίοι αναφέρουν ότι με την χαλάρωση των μέτρων, δίνεται ένα λάθος μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία, ενώ, τώρα, που έρχεται χειμώνας θα πρέπει εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

“Είναι αναμενόμενο καθώς θα προχωράμε προς το τέλος Οκτωβρίου να δούμε αύξηση της διασποράς και αύξηση των κρουσμάτων διότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων” επεσήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής χημείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open.

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μίλησε για την ανάγκη επιβολής αυστηρών μέτρων στις παρελάσεις που θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού και δεν θα οδηγήσουν σε ασφυξία το ΕΣΥ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για γολγοθά των υγειονομικών και μεγάλη πίεση λόγω ανεμβολίαστων.

Παράλληλα, έκανε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές, να πραγματοποιηθούν υπό ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων, ενώ μάλιστα ανέφερε ότι εάν η πίεση εκείνη την περίοδο είναι ήδη μεγάλη, τότε θα πρέπει να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου στις εκδηλώσεις.

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο OPEN ήταν καθησυχαστικός για τους εμβολιασμένους.

Μιλώντας για τα νέα μέτρα τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, διότι η όποια απώλεια υπάρχει σε ανοσία των εμβολίων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποκαθίσταται σχεδόν πλήρως από την ενισχυτική δόση, την οποία θα μπορούν να κάνουν όσοι πολίτες, άνω των 50 ετών, έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Επομένως όλος ο πληθυσμός θα αποκτήσει ξανά όλη την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι οι νέοι άνθρωποι «στους οποίους αναφέρεται κυρίως το μέτρο της ελεύθερης εισόδου στα μπαρ», εάν είναι εμβολιασμένοι έχουν ακόμη ανοσία από τον κορονοϊό καθώς εμβολιάστηκαν σχετικά πρόσφατα και «ακόμα και εάν νοσήσουν, είναι μικρή η πιθανότητα να πάθουν κάτι».

Ωστόσο, αναφερόμενος στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε ότι ότι «έχουμε χάσει 114 νέους κάτω από 40 ετών». Παράλληλα τόνισε ότι «είμαστε καλυμμένοι για 6 μήνες μετά από κάθε δόση εμβολίου».