ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιστροφή στις εξέδρες ή… μυθοπλασία;

Επιστροφή στις εξέδρες ή… μυθοπλασία;

Η φετινή αγωνιστική περίοδος για την Superleague αποτελεί μίας πρώτης τάξεως crash test για την εν γένει ύπαρξη του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η αλλαγή στις επαγγελματικές κατηγορίες, με την προσθήκη της Superleague 2 και συνολικά 42 Π.Α.Ε. να παλεύουν για την επιβίωση τους, έφερε αρκετές ανακατατάξεις που ξεκίνησαν από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και εξαπλώθηκαν μέχρι και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων.

Σε πρώτη ανάγνωση, οι ομάδες της Superleague 1 δεν έχασαν τίποτα από την υποχώρηση της ΕΡΤ, η οποία από επτά ομάδες την περασμένη σεζόν, αυτή την περίοδο κράτησε μόνο τέσσερις (Ξάνθη, Ατρόμητο, Λαμία, Παναιτωλικό) δείχνοντας σαφώς ότι δεν θέλει να επενδύσει στο αθλητικό περιεχόμενο και πως δεν έχει διάθεση να ανταγωνιστεί την NOVA, όπως έκανε η προηγούμενη διοίκηση (με παρότρυνση της κυβέρνησης) του κρατικού καναλιού.

Ωστόσο, μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές, τα πρώτα σημάδια είναι θετικά, με τον κόσμο να δείχνει διαθέσεις να επιστρέψει στα γήπεδα.

Ήδη από τις πέντε πρώτες αγωνιστικές στην Superleague, οι διαθέσεις των φιλάθλων έχουν φανεί, αφού το σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε ρεκόρ προσέλευσης στα επτά γήπεδα της πρώτης κατηγορίας, με την λίγκα να ανακοινώνει ότι κόπηκαν 74.486 εισιτήρια, τα περισσότερα σε μία αγωνιστική εδώ και 6 χρόνια! Συγκεκριμένα ήταν 14 Απριλίου του 2013 όταν είχαν κοπεί 82.383 εισιτήρια, με οκτώ αγώνες όμως.

Το φετινό πρωτάθλημα των 36 αγωνιστικών (26 στην κανονική διάρκεια και 10 στα πλέϊ οφ) διασφαλίζει 18 αγώνες στην έδρα της κάθε ομάδας, γεγονός που οδήγησε τους φίλους των ομάδων να σπεύσουν να εξαντλήσουν τα εισιτήρια διαρκείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός έχει διαθέσει 23.265 εισιτήρια διαρκείας, ο ΠΑΟΚ 22.000 και η ΑΕΚ 12.873, κάτι που προδιαθέτει «κοσμοσυρροή» για τα εντός έδρας παιχνίδια των τριών μεγάλων του πρωταθλήματος, που αναμένεται μέχρι τέλους να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.

Στα θετικά του φετινού πρωταθλήματος, η εφαρμογή του VAR που μειώνει τις διαμαρτυρίες και την καχυποψία για την διαιτησία, η ανταγωνιστικότητα των ομάδων και η οργάνωση της Superleague με πρόεδρο τον Μηνά Λυσάνδρου, έναν άνθρωπο από τους… γραφειοκράτες του ποδοσφαίρου, που έχουν ιδέες και όραμα για την επόμενη μέρα…

Σταύρος Κουράκος