ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιχείρηση «Ομόνοια» της ΕΛΑΣ – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Επιχείρηση «Ομόνοια» της ΕΛΑΣ – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Με αφορμή τη συμπλοκή αλλοδαπών και το άγριο έγκλημα στο Κέντρο της Αθήνας, έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει το οργανωμένο έγκλημα και με εντολή Χρυσοχοΐδη η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε άμεση σύλληψη 3.000 αλλοδαπών με προφίλ παραβατικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με το Έθνος και τον Αλέξανδρο Καλαφάτη, η Αστυνομία σχεδιάζει εφόδους στα κρησφύγετα της μαφίας που λυμαίνεται τις «κόκκινες» ζώνες στην καρδιά της Αθήνας στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου με τον κωδικό «καθαρό κέντρο». Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ασφάλειας έχουν χαρτογραφήσει το οργανωμένο έγκλημα, με στόχο την αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων που διακινούν λαθραία τσιγάρα και ναρκωτικά στην Ομόνοια, στην πλατεία Βάθη, στην πλατεία Κουμουνδούρου, στο Μεταξουργείο και στα Εξάρχεια.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν στο «Έθνος της Κυριακής» ότι στις απόρρητες εκθέσεις περιγράφονται οι αθέατες «κρυψώνες», τα «βαποράκια» αλλά και οι «εγκέφαλοι» που προέρχονται από το βαρύ οργανωμένο έγκλημα. Η δολοφονία 25χρονου Αφγανού την περασμένη Πέμπτη από αντίπαλη ομάδα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με συνέπεια να επισπευσθεί η εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου που προβλέπει τη μόνιμη παρουσία 300 αστυνομικών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το ξέσπασμα βίας οφείλεται, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, στη «μετακόμιση» κυκλωμάτων στην Ομόνοια από περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Βάθη και τα Εξάρχεια. Στις περιοχές αυτές αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι συμμορίες να μετατοπιστούν προς την Ομόνοια και να έρθουν σε σύγκρουση με τις μαφίες που είχαν ήδη εκεί την έδρα τους.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται 3.000 αλλοδαποί με προφίλ παραβατικής συμπεριφοράς. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει δώσει εντολή για τη σύλληψή τους εντός των επόμενων μηνών. Περίπου 200 άτομα χαρακτηρίζονται ως σκληροί κακοποιοί και εκτιμάται ότι «επανδρώνουν» τις συμμορίες που διαπράττουν συστηματικά ληστείες και διακινούν «φιξάκια» (ηρωίνη) και λαθραία τσιγάρα.

10 συλλήψεις και 96 προσαγωγές γύρω από την Ομόνοια

H επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κυρίως στην οδό Μενάνδρου, μετά την άγρια συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και ακόμη ένα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Υπενθυμίζεται, ότι στη συμπλοκή έπεσαν πυροβολισμοί, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις δέκα συλλήψεις, οι τέσσερις είναι για παρεμπόριο, ισάριθμες για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και δύο για ναρκωτικά. Σημειώνεται, ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση έγιναν, επίσης, 96 προσαγωγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες της ανθρωποκτονίας του Αφγανού και του σοβαρού τραυματισμού ομοεθνή του και θεωρείται θέμα χρόνου η σύλληψή τους.