ΑρχικήΕπικαιρότηταΈρευνα Διανέοσις: 7 στους 10 θέλουν υποχρεωτικότητα σε εκπαιδευτικούς και ένστολους

Έρευνα Διανέοσις: 7 στους 10 θέλουν υποχρεωτικότητα σε εκπαιδευτικούς και ένστολους

Από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η διαΝΕΟσις παρακολουθεί και μελετά τις εκφάνσεις και τις συνέπειες του φαινομένου και της κρίσης στην οικονομία και στην κοινωνία της χώρας μας. Η χαρτογράφηση ξεκίνησε από το “σκληρό” καθολικό lockdown στην αρχή, πέρασε από το δύσκολο φθινόπωρο και τον χειμώνα του ’20, μετά από την έλευση των εμβολίων, συνεχίστηκε στο “άνοιγμα” της άνοιξης του ’21 και, πλέον, σε μια νέα πραγματικότητα -και μια νέα έξαρση κρουσμάτων- εδώ στα τέλη του 2021, ολοκληρώνεται με μια νέα έρευνα, την έβδομη κατά σειρά.

Το νέο, “έβδομο” κύμα αυτής της έρευνας, που διεξήχθη σε συνεργασία με τη Metron Analysis τηλεφωνικά και online σε δείγμα 1.101 ατόμων ηλικίας από 17 και άνω που μιλούν ελληνικά, στο διάστημα 5-14 Οκτωβρίου 2021, καταγράφει τις στάσεις και τις απόψεις των Ελληνίδων και των Ελλήνων για την κρί- ση, τους εμβολιασμούς και τις ευρύτερες συνέπειες της πανδημίας στις ζωές τους.

Γενικά, όπως έχει φανεί και από τις προηγούμενες έρευνες, η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ως κάτι σημαντικό -από την αρχή της κρίσης, κιόλας, με τις απαντήσεις τους δείχνουν ότι παίρνουν την απειλή στα σοβαρά. Σταθερά 3 στους 4 πιστεύουν ότι η Covid-19 αποτελεί μια “σοβαρή απειλή” για την υγεία τους, ενώ μόνο 1 στους 5 νομίζει ότι πρόκειται για μια “συνηθισμένη απλή ασθένεια”. Και εδώ, βεβαίως, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους: 13,5% των εμβολιασμένων πιστεύουν ότι είναι “μια απλή ασθένεια” -αλλά το αντίστοιχο ποσοστό στους ανεμβολίαστους είναι 51,2%.

Ο ρεαλισμός της στάσης τους έχει προέλθει, βεβαίως, και από τη διάψευση των προσδοκιών που είχαν στα πρώτα στάδια της πανδημίας, για μια γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην αρχή της κρίσης, τον Απρίλιο του 2020, η πλειοψηφία των Ελλήνων πίστευαν ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια “φυσιολογική καθημερινότητα” μέχρι τον Σεπτέμβριο. Του 2020. Καθώς ο καιρός περνούσε, βεβαίως, επικρατούσε ένας νέος ρεαλισμός και πλέον οι μισοί Έλληνες (47%) θεωρούν ότι θα επανέλθουμε σε μια “φυσιολογική καθημερινότητα” μετά το 2022.

Και στο θέμα της υποχρεωτικότητας και των δικαιωμάτων εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων στην κοινωνία, εμφανίζονται κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας για κάποιες ομάδες του πληθυσμού. 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους εκπαιδευτικούς, άλλοι 7 στους 10 πιστεύουν το ίδιο και για τους ένστολους, ενώ 3 στους 4 πιστεύουν ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς. Ωστόσο, μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς -στο συνολικό δείγμα- πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες.

Ένα 65% των Ελλήνων, δε, θεωρούν “πολύ” ή “αρκετά πιθανό” νέες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση της πανδημίας στο μέλλον. Προς το παρόν, περίπου 2 στους 3 Έλληνες θεωρούν “όχι και τόσο πιθανό” ή “καθόλου πιθανό” να οδηγηθούμε ξανά σε lockdown (ωστόσο, σχεδόν οι μισοί ανεμβολίαστοι πολίτες θεωρούν, αντίθετα, ότι θα οδηγηθούμε). Ταυτόχρονα, όμως, 2 στους 3 Έλληνες πιστεύουν ότι “τα χειρότερα έχουν περάσει”, και μόνο 1 στους 4 θεωρεί ότι “έρχονται δυσκολότερες ημέρες”. Τα αποτελέσματα σε αυτή την ερώτηση είναι πάνω-κάτω παρόμοια ανεξαρτήτως ηλικίας, και σχεδόν ίδια για εμβολιασμένους και μη.

 

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας: