Έρευνα της Opinion Poll – 67% υποχρεωτικό το εμβόλιο – Μπροστά με 16,5% η ΝΔ

44 mins read

Η ολοκλήρωση των δύο πρώτων χρόνων κάθε Κυβέρνησης προσφέρεται για μια συνολική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.

 

Έρευνα της OPINION POLL για το manifesto.gr διερευνά τις παραμέτρους αλλά και την διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Συνήθως στο μέσο της θητείας μιας Κυβέρνησης υπάρχει μια κάμψη λόγω της φοράς της εξουσίας. Πολύ περισσότερο όταν στα δύο αυτά χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας, των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών παρενεργειών της, η ένταση στα Ελληνοτουρκικά με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Έβρου , αλλά και το περσινό Καλοκαίρι, το Μεταναστευτικό που στις αρχές της διετίας εμφανιζόταν εκρηκτικό κ.λ.π.

Ωστόσο η έρευνα αποτυπώνει με τα αποτελέσματά της ένα εντελώς αντίστροφο πολιτικό φαινόμενο, που ποτέ μεταπολιτευτικά δεν έχει ξανασυμβεί. 

  • Στην πλήρη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργός, κυριαρχία που εκφράζεται πολιτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά και αποτυπώνεται με την πλήρη επικράτησή του στον χώρο του Κέντρου.
  • Στην θετική αξιολόγηση του συνολικού έργου της Κυβέρνησης, η οποία εκφράζεται και σε καίριους τομείς της Κυβερνητικής Πολιτικής χωρίς αυτό να εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους τομείς.
  • Στην θετική αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας.
  • Στις τάσεις που έχουν αναπτυχθεί στην διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών που δείχνουν την Ν.Δ να υπερτερεί του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόθεση ψήφου με 16.5% στην συμπλήρωση της πρώτης διετίας της θητείας της, όταν στις Εθνικές εκλογές είχε νικήσει με διαφορά 8.32%.


Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της OPINION POLL:

Το 48.7% θεωρεί ότι η χώρα οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ με ποσοστά 80.2% και 78.5% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον έχει πως αυτό αποτυπώνεται και ανάλογα με τον ιδεολογικό αυτοκαθορισμό, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται σε όσους αυτο καθορίζονται ως Κεντροδεξιοί με 86.2% και ακολουθούν όσοι ανήκουν στον χώρο της Δεξιάς με 63.7% και του Κέντρου με 57%. Ωστόσο, ακόμα και σε όσους αυτο καθορίζονται ως Κεντροαριστεροί , αυτή η άποψη υιοθετείται από το 34.4%.


Το 49.4% δηλώνει ικανοποιημένο με την συνολική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Το στοιχείο αυτό συνοδεύεται από ένα 45.6% που κρίνει θετικά την στήριξη Επιχειρήσεων και εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας, από ένα 67% που κρίνει θετικά την οργάνωση και τους ρυθμούς εμβολιασμού στην χώρα και ένα 42% που βλέπει θετικά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Έχει ιδιαίτερη αξία ότι απέναντι σ΄αυτές τις αξιολογήσεις για τις συνολικές και επιμέρους παρεμβάσεις της Κυβέρνησης , η ικανοποίηση από την όλη στάση , τακτική και τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης περιορίζεται στο 17.9%.

Σ΄αυτό το σημείο σημειώνουμε ιδιαίτερα τα στοιχεία από τις απαντήσεις για τον εμβολιασμό , που αποκτά ξεχωριστή σημασία λόγω των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. Στο δείγμα που αποτελείται από πολίτες ηλικίας από 17 χρονών και άνω, το 63.1% δηλώνει ότι έχει εμβολιαστεί, ενώ το 35.9% δηλώνει ότι δεν έχει εμβολιαστεί.

Ανάμεσα σ΄αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 8.6% δηλώνει ότι δεν ήρθε η σειρά του ακόμα, το 4.5% ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να εμβολιαστεί και το 10.1% ότι δεν πιστεύει γενικά στα εμβόλια, το 51.1% απαντά ότι έχει πολλά ερωτηματικά που δεν αισθάνεται ότι του έχουν απαντηθεί. Ταυτόχρονα, το 21.7% δηλώνει ότι είναι σε αναμονή μετά από ιατρική σύσταση.

Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες ( π.χ νοσοκομειακοί, εργαζόμενοι σε δομές ηλικιωμένων, εκπαιδευτικοί κ.λ.π) τάσσεται το 66.8%. Είναι αξιοσημείωτο ότι σ΄όλα τα άλλα κόμματα ( πλην ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και ΜΕΡΑ 25 που οι ψηφοφόροι τους είναι ακριβώς μοιρασμένοι) υπάρχουν απόλυτες , καθαρές πλειοψηφίες υπέρ της υποχρεωτικότητας . Με αύξουσα σειρά ως προς τα ποσοστά υιοθέτησης της υποχρεωτικότητας, τα ποσοστά είναι: ΚΙΝΑΛ 86.2%, Ν.Δ 84.2%, Κ.Κ.Ε 67.4%, ΣΥΡΙΖΑ 61.9%.

Ενδιαφέρον εμφανίζουν οι απαντήσεις σε ορισμένα θέματα που βρίσκονται στην αιχμή του δημόσιου διαλόγου:

Το 75.9% τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Έχει δε ενδιαφέρον ο βαθμός υιοθέτησης της άποψης αυτής οριζόντια σ΄όλα τα κόμματα. Σημειώνουμε: Ν.Δ 90.4%, ΚΙΝΑΛ 90.8%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 80%, ΜΕΡΑ 25 64.5% , ΣΥΡΙΖΑ 62.5% , Κ.Κ.Ε 42.1%. Τα ποσοστά αυτά αναδεικνύουν ουσιαστικά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως κοινωνικό αίτημα.

Για τις ρυθμίσεις που συζητούνται για τις Επικουρικές, φαίνεται το μεγαλύτερο ποσοστό να αγνοεί τι προβλέπουν.Το 30.9% τάσσεται υπέρ, το 32% κατά και το 37% ή δεν γνωριζει ή δεν απαντά.

Το 40% θεωρεί ότι στο επόμενο διάστημα μέσα στο 2021 θα υπάρχει βελτίωση της Οικονομίας, της κατάστασης που αντιμετωπίζουν Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι λόγω της πανδημίας με την αξιοποίηση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το 52.4% έχει επιφύλαξη ή και αρνητική άποψη. Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πρώην ψηφοφόροι της Ν.Δ με 68.5% και του ΚΙΝΑΛ με 64.1%.

Το 48.4% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το συνολικό Κυβερνητικό έργο. Μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης βρίσκονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 83.3% και του ΚΙΝΑΛ με 68.2%.
Από την άλλη, ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο 12.8%. Σημειώνουμε ότι μόνο το 29.6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ικανοποιημένο.

Το 20.7% δηλώνει ότι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα από σήμερα. Αυτή την άποψη υιοθετεί το 57.8% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την ικανοποίηση ανά τομέα Κυβερνητικής Πολιτικής στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η ψηφιοποίηση του Κράτους, η Πολιτική στα Διεθνή και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Υγεία, με την Οικονομία να ακολουθεί. Τα ποσοστά ικανοποίησης σ΄αυτούς τους Τομείς είναι αντίστοιχα 66.6%, 55.8%, 47.8% και 45.3%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης εμφανίζονται στα θέματα Ασφάλειας, προστασίας των πολιτών με 37.6% ( εμφανίζει ορατή, διακριτή μείωση τους τελευταίους μήνες), η Παιδεία με 32.5% και η βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με 31.2%. Στο Μεταναστευτικό η ικανοποίηση είναι της τάξης του 36.2% αισθητά υψηλότερο από τα ποσοστά που εμφανίζονταν στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της Κυβέρνησης και στην λειτουργία του Δημόσιου 38.2%.

Η ικανοποίηση από την συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού φτάνει το 57%, 8.6% περισσότερο από την ικανοποίηση από το συνολικό Κυβερνητικό έργο. Πιο θετική άποψη για τον Πρωθυπουργό έχουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ με 88% και του ΚΙΝΑΛ με 80%. Στον χώρο της Κεντροδεξιάς το ποσοστό φτάνει το 90%, του Κέντρου με 69.6% και της Δεξιάς με 68.2%. Ωστόσο, ακόμα και το 40.5% όσων αυτο καθορίζονται ως Κεντροαριστεροί έχουν θετική άποψη.

Η ικανοποίηση από την συνολική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι 27.4%. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο δηλώνει το 66.9%

Δείτε ολόκληρη τη Δημοσκόπηση ΕΔΩ

Facebook Comments