Έρχεται κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

15 mins read

Εντός λίγων μηνών αναμένεται η κάρτα εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο στις επιχειρήσεις προκειμένου να καταγράφει τις απουσίες των υπαλλήλων, την ώρα προσέλευσης και την ώρα αποχώρησης.

Όπως αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής», το νέο μέτρο με την κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί από την Ιούνιο αρχικά σε δύο κλάδους, στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ, από τον Ιούνιο. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να «περάσει»από την Βουλή το Μάρτιο.

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα λειτουργεί ως μια κάρτα εισόδου-εξόδου και στο κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδικό «τερματικό» το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο online με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη ΙΙ». Στην κάρτα εργασίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία ωραρίου του μισθωτού κάθε φορά που θα την σκανάρει στο ειδικό μηχάνημα και στη συνέχεια θα διαβιβάζονται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα. Η κάθε κάρτα θα είναι προσωποποιημένη και ο μισθωτός θα τη «χτυπά» κατά την είσοδο και κατά την έξοδό του από το κατάστημα.

Στόχος του νέου μέτρου είναι να προκύπτει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο το ωράριο εργασίας του εκάστοτε μισθωτού, όπως επίσης αυτόματα να προκύπτουν οι τυχόν υπερωρίες ή ώρες υπερεργασίας που πραγματοποίησε, ώστε να υπολογίζονται και οι αντίστοιχες αμοιβές. «Θα αποτυπώνεται πλήρως ο χρόνος εργασίας σε πραγματικό χρόνο» αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας πως στόχος είναι να διευκολυνθούν και οι έλεγχοι.

Η εφαρμογή της κάρτας εργασίας θα ξεκινήσει πιλοτικά στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες και στη συνέχεια αφού αξιολογηθεί θα εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ωστόσο αυτό θα προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο. Μαζί με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα έρθει και το λεγόμενο ψηφιακό ωράριο, το οποίο επίσης αναμένεται να θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Εργάνη ΙΙ».

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2011 με τον νόμο 3996/2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τότε, μάλιστα, είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΓΣΕΕ, καθώς στη διάταξη του 2011 προβλεπόταν πρόστιμο και για τον ίδιο τον εργαζόμενο, ύψους 200 ευρώ, αν δεν έκανε χρήση της κάρτας του (στην επιχείρηση επιβαλλόταν αντίστοιχα πρόστιμο 400 ευρώ).

Facebook Comments

Τελευταία Νέα