ΑρχικήΕπικαιρότηταΈρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός - Ποιους κλάδους αφορά

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός – Ποιους κλάδους αφορά

Τις αποφάσεις του επισπεύδει το Μαξίμου για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η κυβέρνηση να προβεί σε να ανακοινώσεις σχετικά με το ποιους κλάδους θα αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

 

Εδώ και καιρό εξετάζονται κι άλλοι εργαζόμενοι εκτός από τους υγειονομικούς, οι οποίοι θα μπουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό ώστε να μπορέσει να επέλθει μια κανονικότητα από τον Σεπτέμβριο.

Οι υγειονομικοί

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει με τους υγειονομικούς και θα αφορά τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και το διοικητικό ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με πολίτες.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αλλά και όλων των φορέων υγείας που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Aντίστοιχα θα ισχύσει και για όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας ή Μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Aξιοσημείωτο πως σήμερα τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του υπουργείου Υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών διαμορφώνεται ως εξής:

-Στους γιατρούς του ΕΣΥ, το ποσοστό ανέρχεται στο 86% και στον ιδιωτικό τομέα 91%.

-Στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζει το 69% στο ΕΣΥ και το 73% στον ιδιωτικό τομέα.

-Στο λοιπό προσωπικό, είναι 66% στο ΕΣΥ και 70% στον ιδιωτικό τομέα.

Ως ξεχωριστή κατηγορία αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη δεν φτάσει σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα.

Επιπλέον συζητήσεις δεν αποκλείεται να ανοίξουν και για άλλες κατηγορίες, όπως στους στρατεύσιμους, στους αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων ή σε ειδικά τμήματα των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.).

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, αλλά και για το πώς θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι σε χώρους διασκέδασης και εστίασης από τις 15 Ιουλίου.

Με «όπλο» την έκθεση της Επιτροπής Βιοηθικής, η κυβέρνηση προχωρά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, σε δύο στάδια.

Το πλάνο προβλέπει οι εμβολιασμοί στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο και να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Αυγούστου.

Ο εμβολιασμός θα αποτελεί απαράβατο όρο για την εργασία στις παραπάνω δομές, και κριτήριο για νέες προσλήψεις.

Σε δεύτερο στάδιο, από τον Σεπτέμβριο και μέσα στο φθινόπωρο, προγραμματίζεται η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού να ισχύσει και στους εκπαιδευτικούς (καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) και σε δεύτερη φάση και στα Σώματα Ασφαλείας.