ΑρχικήΕπικαιρότηταΈρχονται αύριο τα 6 πρώτα Rafale - Ποιοι δεν τα ήθελαν -...

Έρχονται αύριο τα 6 πρώτα Rafale – Ποιοι δεν τα ήθελαν – Η υποδοχή στην Τανάγρα

Τα πρώτα Rafale φθάνουν αύριο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα και προτού προσγειωθούν στη βάση τους, στην Τανάγρα, θα πετάξουν πάνω από την Ακροπόλη.

Είναι τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale που φτάνουν στην Ελλάδα και η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία θα τα υποδεχτεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Πρόκειται για δύο διθέσια και τα τέσσερα μονοθέσια μαχητικά που πραγματοποιούν στη Γαλλία τις τελευταίες δοκιμές και ελέγχους πριν το ταξίδι για την Ελλάδα. Τα έξι ελληνικά Rafale θα απογειωθούν από την βάση Istres στη νότια Γαλλία.

Τα έξι Rafale θα πετάξουν όμως πολύ χαμηλά και πάνω από το νέο τους ορμητήριο πριν προσγειωθούν και τροχοδρομήσουν το ένα μετά το άλλο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και παραταχθούν στον χώρο της ιστορικής για την Πολεμική Αεροπορία τελετής.
Ένα από τα Rafale θα στηθεί κατά μέτωπο απέναντι από ένα Mirage 2000-5 και μπροστά από αυτό το υψηλού συμβολισμού φόντο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης θα σηματοδοτήσουν με τις ομιλίες τους την αλλαγή σελίδας στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

https://www.youtube.com/watch?v=xK51gA8sZek

Το «Ναι» από τη Βουλή

Στις 14 Ιανουαρίου του 2021, με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά των 18 μαχητικών Rafale με τα κόμματα να τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της πολεμικής αεροπορίας αλλά να διατυπώνουν και σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της σχετικής σύμβασης.

Υπέρ του νομοσχεδίου είχαν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση ενώ είχαν καταψηφίσει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε αναφέρει ότι σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί στην πτέρυγα μάχης της Τανάγρας το πρώτο από τα 18 γαλλικά αεροσκάφη που προβλέπει η σύμβαση.

«Tα Rafale θα σκεπάσουν ακόμα πληρέστερα, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τα φτερά και τα όπλα τους» είχε αναφέρει, τότε,  ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet. Το κόστος για την αγορά των 24 Rafale μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Από τις 20 Ιανουαρίου, θα αρχίσει η τιτάνια προσπάθεια εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων που έχουν επιλεγεί για τα Rafale. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση 8 ιπταμένων που έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές στα γαλλικά αεροσκάφη. Ετοιμοι είναι και οι πρώτοι Έλληνες τεχνικοί που θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο της συντήρησης των γαλλικών μαχητικών.