Έρχονται τα 18 Rafale από τη Γαλλία

15 mins read

Η αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το 2009, μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης. 

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, είπε ότι «Σε λίγες μέρες υπογράφεται εδώ στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη Rafale, τα οποία θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από τη Γαλλία».

Αύριο Πέμπτη 17, Δεκεμβρίου ο υπουργός Eθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για το πρόγραμμα αγοράς των γαλλικών Rafale εκτιμώμενου κόστους 2,5 δις. ευρώ.

Το πρώτο -ελαφρώς μεταχειρισμένο- Rafale αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2021. Κάθε μήνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προγραμματίζεται η παραλαβή ενός Rafale, με τρόπο ώστε στο τέλος του 2021 να έχουν ενταχθεί στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έξι μεταχειρισμένα Rafale. Μέσα στο 2022 αναμένεται να παραληφθούν και τα άλλα 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, έξι από τα οποία θα είναι επίσης ελαφρώς μεταχειρισμένα από την γαλλική αεροπορία και τα υπόλοιπα καινούργια.

Αμέσως μετά την επισημοποίηση της σύμβασης θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία πο πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι που θα αναλάβουν την πτήση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών. Οι τέσσερις πρώτοι έλληνες χειριστές που θα πιστοποιηθούν για την πτήση των Ραφάλ ως πιλότοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους για να καταστούν εκπαιδευτές των νέων ιπτάμενων που θα ενταχθούν στην μοίρα των Ραφάλ. Τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν από την Μοίρα 332 στην Τανάγρα. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale F3R θα έρθουν στην Ελλάδα με πλήρη φόρτο οπλισμού, πυραύλους Meteor και Exocet, θα μπορούν να φέρουν τους πυραύλους αέρος-αέρος Mica και το στρατηγικό όπλο των πυραύλων Scalp που ήδη βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο και αναμένεται να πιστοποιηθεί από τους Γάλλους κατασκευαστές για να παραταθεί ο χρόνος της επιχειρησιακής ζωής τους.

«Ποτέ ξανά ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Η χώρα μας, όπως έχω δεσμευτεί, θα αποκτήσει επίσης νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, Drones, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Θα ανανεωθεί ο οπλισμός του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Facebook Comments