Έρχονται τα πρώτα self tests – Αγώνας δρόμου για να διατεθούν έγκαιρα

17 mins read

Τα πρώτα 2 εκατομμύρια self test για την ανίχνευση του κορωνοϊού αναμένεται να παραληφθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας σε δύο δόσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τα τεστ θα παραληφθούν το αργότερο την Δευτέρα 5 Απριλίου. Θα γίνουν προσπάθειες για να είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ να σημειώσουμε πως το σενάριο για άνοιγμα σχολείων την Δευτέρα, 12.04.2021, «τοποθετεί» -ιδανικά- την διάθεσή τους στο φαρμακείο της γειτονιάς μας νωρίτερα από την ημέρα αυτή.

Δύο εταιρείες προκρίθηκαν για την προμήθεια των self test κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Mega, πρόκειται για μια κινεζική εταιρεία και την Ελβετική Roche.

Η ενημέρωση για τον σχεδιασμό θα γίνει την Παρασκευή, 02.04.2021, στις 18:00 από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο ο οποίος θα εξηγήσει τον τρόπο διανομής αλλά και πως θα χρησιμοποιούνται. Επίσης, θα δοθεί και ένα βίντεο στη δημοσιότητα με οδηγίες, για τον τρόπο χρήσης από τους πολίτες, τις δικλείδες ασφαλείας, το πως θα έχει διασφαλιστεί αν κάποιος έχει κάνει το τεστ.

Τα αντιγονικά τεστ αυτοεξέτασης οικιακής χρήσης (self test) οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν -και έως τέσσερα ανά μήνα- από το φαρμακείο της γειτονιάς, με μόνη επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, οι εταιρείες δεσμεύονται να παραδώσουν τα συνολικά 9.400.000 τεστ στις φαρμακαποθήκες, μέσα σε διάστημα 7 ημερών. Από εκεί θα γίνει και η τελική διανομή τους στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Τα τεστ αγοράστηκαν σε τιμές από 2,29 έως 4,00 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ συνολική δαπάνη για το κράτος αγγίζει τα 30,205 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα τεστ και των δύο εταιρειών που… έφτασαν στο νήμα, στηρίζονται στη μέθοδο της εξέτασης ρινικού επιχρίσματος. Πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας, ενώ θα συνοδεύονται και από φυλλάδια χρήσης με οδηγίες στα ελληνικά.

Το θετικό αποτέλεσμα από τα self tests θα δηλώνεται από τον ίδιο τον πολίτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr που κατασκευάζει ήδη το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και ειδική τροποποίηση στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να “κλειδώνει” όταν ολοκληρώνεται η παραλαβή των 4 τεστ τον μήνα από τον πολίτη.

Στόχος είναι, όταν θα φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία να είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα. Για την επιβεβαίωση της θετικότητας και τη χορήγηση ειδικής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα απαιτείται επανέλεγχος σε δομή Υγείας.

*Με πληροφορίες από protothema.gr

Facebook Comments