ΑρχικήΕπικαιρότηταΕστίαση, ψυχαγωγία, θεάματα μόνο για εμβολιασμένους - Πώς θα ελέγχεται η είσοδος

Εστίαση, ψυχαγωγία, θεάματα μόνο για εμβολιασμένους – Πώς θα ελέγχεται η είσοδος

Το σχέδιο για άρση περιορισμών μόνο για εμβολιασμένους πολίτες θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως και αύριο Δευτέρα. Τα λεγόμενα προνόμια για εμβολιασμένους, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο.

 

Οι πέντε βασικές διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι τα εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού
    που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Ποιοι χώροι ανοίγουν χωρίς μέτρα για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της εστίασης να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες.

  • Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.
  • Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να είναι covid free τότε θα λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη αναμένεται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως οι όποιες διευκολύνσεις αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.

Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων

Τώρα, σε περίπτωση που μία επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους, το ερώτημα, είναι πώς θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος. Σημαντικός είναι εδώ ο ρόλος του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η είσοδος των πελατών στους χώρους θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (είτε του εθνικού ή του ευρωπαϊκού). Από την στιγμή που τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: «Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα»; 

«Ας ανοίξουμε πρώτα τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, που είμαστε στον 8ο μήνα lockdown για ένα 20% της εστίασης, ας ανοίξουμε τους πολυχώρους των εκδηλώσεων, και μετά ας σκεφτούμε τι λάθος έχουμε κάνει ως πολιτεία και δεν έχουμε πετύχει τους στόχους των εμβολιασμών, και ας μην μεταφέρουμε το πρόβλημα στους επαγγελματίες», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

 

«Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή συζήτηση. Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με το υπουργείο. Φανταστείτε να έρθει μια παρέα, με τους μισούς εμβολιασμένους και τους άλλους μισούς ανεμβολίαστους. Εγώ θα διώξω τους μισούς; Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη άσκηση. Πρέπει να κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας σχετικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι

«Δεν μπορώ να δεχτώ να είναι κάτι τέτοιο υποχρεωτικό για το σύνολο του κλάδου. Ας το επιλέξει κάθε συνάδελφος, αν θέλει να κάνει covid – free το εστιατόριό του».

«Άκουσα τι είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να το κάνουν. Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε συζητήσει με το υπουργείο για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

Γεωργιάδης: «Δεν είναι ζήτημα προνομίων»

«Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων.

Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, χθες στο Mega.