ΑρχικήΕπικαιρότηταΕτοιμάζεται για αποφυλάκιση και ο Μαζιώτης!

Ετοιμάζεται για αποφυλάκιση και ο Μαζιώτης!

Την προηγούμενη Τρίτη έγινε γνωστό πως τέσσερα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» έκαναν αίτηση συγχώνευσης των ποινών τους, η οποία με βάση τον νόμο μπορεί να τους οδηγήσει εκτός φυλακής, μετά από περίπου εννέα χρόνια εγκλεισμού.
Ωστόσο, μία πρόσφατη δικαστική απόφαση μπορεί να ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε έναν ακόμη κρατούμενο, καταδικασμένο για τρομοκρατικές ενέργειες: το μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκο Μαζιώτη και μάλιστα ακόμη και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οπως αποκαλύπτει ο “Ελεύθερος Τύπος” το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκασε την υπόθεση για την έκρηξη στην Τράπεζα της Ελλάδος με παγιδευμένο αυτοκίνητο (μια έκρηξη που είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2014), αποφάσισε να του επιβάλει ποινή κάθειρξης δεκαπέντε ετών, ενώ η πρωτόδικη απόφαση αφορούσε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τα δικαστήρια έχουν επιβάλει στον Νίκο Μαζιώτη συνολικές ποινές που πλησιάζουν τα διακόσια χρόνια κάθειρξης, για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και απόπειρες ανθρωποκτονίας. Ποινή πενήντα ετών τού είχε επιβληθεί ερήμην για τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» (η ποινή επεβλήθη ενώ ακόμα ο Μαζιώτης διέφευγε της σύλληψης), ενώ οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν μεταξύ άλλων ηθική αυτουργία στην απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο (για την οποία αθωώθηκαν οι «Πυρήνες»), τρεις ληστείες, οπλοφορίες και οπλοχρησίες, όλες στο πλαίσιο της δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης (το γνωστό άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα).

Ωστόσο, το «σπάσιμο» των ισοβίων στη δίκη για τη βόμβα στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαίνει πως και ο Ν. Μαζιώτης θα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να ζητήσει τη συγχώνευση των ποινών του, δεδομένου πως καμία άλλη υπόθεση από τις πολλές δικογραφίες σε βάρος του δεν επαπειλεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με έναν εκ των συνηγόρων του Μαζιώτη, τον Βαγγέλη Αθανασόπουλο, το «σπάσιμο» των ισοβίων ήταν απόλυτα δίκαιο: «Το Εφετείο έκρινε ότι ο Ν. Μαζιώτης συμμετείχε ως απλός συνεργός. Απόφαση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δεν υπήρξε η πλήρης δικαίωσή του, καθώς έπρεπε να απαλλαγεί, αφού μόνο η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν είναι ποινικά κολάσιμη, όταν δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε για μία έκρηξη, από την οποία δεν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, να καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών», ανέφερε.

Ο Ν. Μαζιώτης βρίσκεται ήδη στη φυλακή από το 2014, μετά την αιματηρή σύλληψή του στο Μοναστηράκι, μπαίνοντας στον έκτο χρόνο κράτησης. Είχε παραμείνει στις φυλακές επίσης στο διάστημα 1998-2001 για κατοχή εκρηκτικών υλών, αλλά και κατά την προφυλάκισή του το 2010-2011. Η συγχώνευση των ποινών του, είτε υπολογιστεί με βάση τον νέο είτε με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, θα σημάνει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί να ζητήσει άδεια από τις φυλακές. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Κώδικας προβλέπει πως οι ποινές πολλαπλής κάθειρξης, εφόσον σε αυτές δεν περιλαμβάνεται ποινή ισοβίων, συγχωνεύονται στα είκοσι χρόνια, ενώ με βάση τις διατάξεις για την έκτιση της ποινής, ο κρατούμενος μπορεί να αποφυλακιστεί εάν έχει εκτίσει τα δύο πέμπτα της κράτησης. Σύμφωνα με νομικούς, αν συνυπολογιστούν και τα μεροκάματα που έχει δουλέψει ο Ν. Μαζιώτης στη φυλακή (η κάθε μέρα εργασίας μετράει διπλή), τότε θα έχει θεμελιώσει το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του σε περίπου δύο με τρία χρόνια.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ασχοληθεί για πρώτη φορά με τον Νίκο Μαζιώτη ήδη από τον Δεκέμβριο του 1997 όταν είχε βρεθεί αποτύπωμά του σε μονωτική ταινία σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Βιομηχανίας στην οδό Μιχαλακοπούλου. Μαζί με τη σύντροφό του, Πόλα Ρούπα, έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όπως στην αποφυλάκισή τους λόγω 18μήνου το 2011, που είχε γεννήσει έντονες επικρίσεις για τη δυστοκία των διωκτικών αρχών. Ακόμη μία φορά στο επίκεντρο είχαν βρεθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο που είχε προσπαθήσει να προσγειώσει στον Κορυδαλλό η Πόλα Ρούπα, για την οποία είχαν κατηγορηθεί και μέλη των «Πυρήνων» ως ηθικοί αυτουργοί (τελικά αθωώθηκαν). 
 
Μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, τεράστιο θέμα είχε δημιουργηθεί με το ανήλικο παιδί των Ρούπα-Μαζιώτη, που παρέμενε στην Αντιτρομοκρατική (γεννώντας έντονες επικρίσεις από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του παιδιού), μέχρι να αποφασιστεί η απόδοση της επιμέλειας στη μητέρα και την αδελφή της Π. Ρούπα τον Ιανουάριο του 2017. Ο αείμνηστος Φραγκίσκος Ραγκούσης, που τότε ήταν ο δικηγόρος της Π. Ρούπα, είχε ευχαριστήσει τους Σταύρο Κοντονή και Νίκο Τόσκα για τις ενέργειές τους σχετικά με την επιμέλεια του παιδιού, με τον Ν. Μαζιώτη τότε να… διαφωνεί έντονα: «Οι δηλώσεις του συνηγόρου κ. Φραγκίσκου Ραγκούση το βράδυ της Κυριακής, όπου δόθηκε η επιμέλεια του γιου μας στη μητέρα της Πόλας Ρούπα, δεν μας αντιπροσωπεύουν. Καθίκια σαν τον Κοντονή και τον Τόσκα θέλουν απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι», ανέφερε τότε σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της έκρηξης στην Τράπεζα της Ελλάδος η δικαστική διερεύνηση δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού εκκρεμεί η δίκη της Πόλας Ρούπα για τη δική της συμμετοχή. Ωστόσο, η δίκη αυτή θα γίνει με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος έχει μειώσει το πλαίσιο ποινής για το αδίκημα της έκρηξης (κάτι που έχει γεννήσει έντονες επικρίσεις, αφού ποινικοποιείται ακόμη και σαν πλημμέλημα, όταν η έκρηξη στρέφεται κατά αντικειμένων και όχι κατά ανθρώπων). Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, στην οποία είχε πρωτόδικα καταδικαστεί ο Ν. Μαζιώτης.