ΑρχικήΕπικαιρότηταΕύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Πλησιάζει την Ιστιαία η φωτιά

Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Πλησιάζει την Ιστιαία η φωτιά

Όλο και πιο κοντά στην Ιστιαία πλησιάζει η φωτιά, την ώρα που όλοι περιμένουν ρίψεις από εναέρια μέσα καθώς η πόλη σκεπάστηκε από καπνούς.

Νωρίς το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση στο μέτωπο της φωτιάς στην Γαλατσώνα, στη περιοχή όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα και τα χωματουργικά μηχανήματα δεν μπορούν να τη σταματήσουν. Ταυτόχρονα μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στους Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση. Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Παραμένει ενεργό το κύριο μέτωπο που κινείται αργά βορειοδυτικά -λόγω των ανατολικών-νοτιοανατολικών ανέμων- με κατεύθυνση προς την Ιστιαία, ωστόσο η ενισχυμένη παρουσία των εναέριων μέσων και η προπαρασκευή από πλευράς αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, μεγαλώνει τις ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί εντός της ημέρας.

Ακόμα την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν και επίγεια και εναέρια μέσα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε ισχυρές αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά, όπως και στη Γερακιού.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.