ΑρχικήΕπικαιρότηταΕυχαριστίες Αναστασιάδη προς Μενέντεζ για τις θέσεις που διατηρεί

Ευχαριστίες Αναστασιάδη προς Μενέντεζ για τις θέσεις που διατηρεί

Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις διαχρονικές θέσεις αρχής που διατηρεί έναντι του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Maronites Sporting Centre, κληθείς να πει τι αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ μετά και τη δήλωση του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος εγκαλεί τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν μπορεί ποτέ να αγνοείται η κυρίαρχη θέση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που διαδραματίζει ο πρόεδρος της γερουσίας για εξωτερικές και διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.

«Θέλω να χαιρετίσω και να ευχαριστήσω, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις θέσεις αρχής που διαχρονικά διατηρεί ο Γερουσιαστής Μενέντεζ όσον αφορά στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς δικαίου που βεβαίως δεν παραλείπουν να επισημαίνουν τις παραβιάσεις των εν λόγω αρχών από πλευράς Τουρκίας σε βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει παρέμβαση και προς την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Είναι συντονισμένες οι ενέργειες μας, είναι εναρμονισμένες ώστε πέραν από την έκφραση Αμερικανών αξιωματούχων, που και βεβαίως αποτελούν μέρος της πολιτικής μας, να είναι και προς την κεντρική εξουσία ανάλογες ενέργειες, μέσα από διάφορους φορείς που επηρεάζουν. Εξάλλου, μην ξεχνάτε την ιδιαίτερη σχέση που διατηρώ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την κάθοδο του στην Κύπρο, το ενδιαφέρον του στο Κυπριακό και γενικότερα τη σημαντική βελτίωση των διακρατικών μας σχέσεων που φτάνουν τη στρατηγική συνεργασία».

Σε ερώτηση αν θα παρέμβει την επομένη των εκλογών για ενοποίηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει τέτοιο ρήγμα που να χρειάζονται παρεμβάσεις, αλλά αν χρειαστούν και βεβαίως θα γίνουν».

Τι είπε ο Μενέντεζ