ΑρχικήΕπικαιρότηταΕυλογιά των πιθήκων: Από 16 ετών τα περιστατικά στη χώρα

Ευλογιά των πιθήκων: Από 16 ετών τα περιστατικά στη χώρα

Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη μηνιαία πλέον επιδημιολογική έκθεση για το λοιμώδες νόσημα, στη χώρα έχουν αναφερθεί από τον περασμένο Ιούνιο έως και τις 9 Νοεμβρίου συνολικά 85 κρούσματα.

Πρόκειται για άνδρες, με την ηλικία τους ωστόσο στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με εκείνη της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου. Κι αυτό διότι το νεότερο άτομο που δηλώθηκε ότι μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων είναι ανήλικο. Το ηλικιακό εύρος των κρουσμάτων στη σημερινή έκθεση είναι 16 έως 62 χρόνων, ενώ στην προηγούμενη το αντίστοιχο εύρος ήταν 19 έως 62 χρόνων.

Επιπλέον, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται κρούσματα χωρίς να αναφέρουν ταξίδι στο εξωτερικό. Τα περιστατικά που συνολικά μολύνθηκαν στο εξωτερικό αποτελούν το 28% των κρουσμάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της νόσου σε 45 διαφορετικές χώρες.