ΑρχικήΕπικαιρότηταΦιλοξενία 50 προσφύγων στην ιστορική ιερά μονή Πορετσού

Φιλοξενία 50 προσφύγων στην ιστορική ιερά μονή Πορετσού

Oι πρώτοι πρόσφυγες φτάνουν στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και τον διασκορπισμό τους, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά από το κύμα της προσφυγικής ροής που συνεχίζεται και έχει κατακλύσει τις αντίστοιχες δομές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του patrasevents.gr οι πρώτοι πρόσφυγες πρόκειται να πάνε στην Ιερά Μονή Πορετσού στα σύνορα της ορεινής Αχαΐας και της Ηλείας, κοντά στο χωριό Αγράμπελα.

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που ζουν κοντά στη Μονή, πρόκειται για γυναικόπαιδα και οικογένειες που προέρχονται κυρίως από τη Συρία και έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, διαθέτοντας τα αντίστοιχα χαρτιά.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια κινητοποίηση για τις προετοιμασίες για την υποδοχή τους, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές ψάχνουν δύο μαγείρισσες και έναν δάσκαλο για τα μαθήματα που είναι να κάνουν τα μικρά παιδιά των προσφυγικών οικογενειών που πρόκειται να έρθουν.

Το σχολείο του χωριού των Αγράμπελων θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι εδώ και αρκετά χρόνια κλειστό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες θα φτάσουν κάτω από άκρα μυστικότητα και θα φιλοξενηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί στην Ιερά Μονή Πορετσού.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί και προφανώς θα έχει παίξει τον ρόλο τον στην επιλογή της από τους αρμοδίους είναι ότι η μονή αυτή τη στιγμή δεν έχει μοναχούς, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι κλειστή.

Η Μονή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη της Ηλείας, έχει ιστορικό χαρακτήρα και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και τους κατοίκους της, ενώ πρόσφατα ήταν να ανακαινιστεί μετά από προσφορά που έγινε από επιχειρηματία που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο αριθμός των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν στην Ιερά Μονή Πορετσού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν ξεπερνά τα 50 με 60 άτομα.

Παρόμοια διαδικασία θα υπάρξει και για κάποια άλλα χωριά, ξενοδοχεία και μονές της περιοχής, κοντά στα Καλάβρυτα, αλλά και στα σύνορα της Αχαΐας και της Ηλείας, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής Πορέτσου

Τόσο η Μονή όσο και οι μοναχοί της διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Σε αυτήν κατέφυγε το 1824-1825 ο Ασημάκης Φωτήλας όταν διατάχτηκε η σύλληψή του από τον Κωλλέτη. Επίσης σε ένα σπήλαιο κοντά στο μοναστήρι κρυβόταν για μεγάλο διάστημα και ο Ανδρέας Ζαΐμης μαζί με τον πατέρα του μέχρι να τους δοθεί αμνηστία από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.