Forbes: Οι ψηφιακοί μετανάστες που αφήνουν τις πατρίδες τους για να δουλέψουν online από την Ελλάδα

16 mins read

Στα πλαίσια του «Brain – Gain» και της προσέλκυσης νέου εργατικού δυναμικού, κινείται η ψηφισθείσα φορολογική ρύθμιση, η οποία προβλέπει μείωση του 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια σε κάθε ενδιαφερόμενο, που εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα μεταφέροντας μαζί του και την εργασιακή του έδρα.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αναπόφευκτα κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ξένων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. 

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με άρθρο του FORBES με τίτλο, «The War For Digital Nomads Heats Up As Greece Passes New Tax Law», η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης επιχειρεί να καταστήσει την Ελλάδα έναν πόλο έλξης για τη νέα τάση της τηλεργασίας και τους «ψηφιακούς νομάδες». 

Ο ψηφιακός νομάς είναι…

Σύμφωνα με τον FORBES, o Αλέξης Πατέλης, o επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, περιγράφει τον «ψηφιακό νομά», ως κάποιον «που βρίσκεται δύο μήνες στην Ταϊλάνδη, δύο μήνες στη Τζαμάικα και ούτω καθεξής» και τόνισε, πως «Θέλουμε (ενν. ο ψηφιακός νομάς) να έρθει και δύο μήνες στην Ελλάδα, και γιατί όχι;»

Μαρτυρίες ψηφιακών νομάδων, που ζουν και εργάζονται πλέον στην Ελλάδα.

«Οι συνθήκες εδώ είναι καλύτερες από ότι στο Λονδίνο», εκμυστηρεύεται ο Christoph με ένα ποτήρι ρακί στο χέρι. Αρχικά ήταν στη Γερμανία, έπειτα μετακόμισε στο Λονδίνο για να εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων, αλλά τελικώς αναχώρησε για την Ελλάδα, όταν χάριν στο Διαδίκτυο, του επετράπη να δουλέψει, από όπου εκείνος επιθυμούσε. 

«Αυτό το μέρος είναι παράδεισος ειδικά αν βγάζεις καλά χρήματα», λέει ο Taki Despo από το νέο του σπίτι, στην Αθήνα. Μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη, όταν η εταιρεία του τού επέτρεψε να κάνει τη δουλειά του Διευθυντή εμπορικών σχέσεων εξ’ αποστάσεως.

«Θα με ενθάρρυνε να είμαι πλήρως αφοσιωμένη και να μπορώ να μείνω στην Ελλάδα για αρκετό καιρό», λέει η Kate Silcox. Αρχικά, διέμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τώρα εργάζεται από την Αθήνα, ως υπεύθυνη επιμέλειας φωτογραφιών για το «GQ Dubai». Έχει περάσει μία δεκαετία δουλεύοντας εξ’ αποστάσεως σε διάφορες χώρες, αλλά ευελπιστεί ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα, εφόσον βελτιωθεί το φορολογικό καθεστώς.

Στα πλαίσια προώθησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε τουίτ λέγοντας,  «Εάν μπορείς να ζεις και να εργάζεσαι από οπουδήποτε, γιατί να μην προτιμήσεις την Ελλάδα, εφόσον έχεις συνδεσιμότητα, ασφάλεια, καλή υγειονομική περίθαλψη; Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τώρα που πτυχές όπως η ποιότητα ζωής θεωρούνται πλέον πολύ σημαντικές».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ

Facebook Comments

Τελευταία Νέα